Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul Concurenței: Procedurile de achiziție publică a indicatoarelor rutiere nu sunt blocate artificial prin contestații


27.06.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Achiziții publice, Concurență
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Concurenței a constatat că procedurile de achiziție publică a mijloacelor de semnalizare rutiere nu sunt blocate artificial prin contestații, cu toate că există anumite excepții de contestații care au înregistrat perioade lungi de soluționare, potrivit unui comunicat.

Astfel, Consiliul Concurenței a constat că, în perioada 2019-2021, s-a înregistrat o scădere atât a numărului de contestații depuse, cât și a celui de contestatari. Există și excepții, la nivel individual, de companii active pe piața de lucrărilor de marcaje/indicatoare rutiere care participă la licitații, însă cu rate mici de câștig a acestora și cu număr mai mare de contestații.

Principalul motiv al reducerii semnificative a ratei contestațiilor îl reprezintă introducerea obligației achitării unei cauțiunii de 2% din valoarea estimată a procedurii sau a lotului contestat, atât la introducerea contestației la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), cât și la contestarea deciziei CNSC sau la promovarea acțiunii direct în instanță.

Cu toate acestea, faptul că firmele pot contesta deciziile CNSC poate avea ca efect prelungirea duratei procedurilor de atribuire, atunci când autoritatea contractantă nu finalizează procedura de atribuire, în urma rezoluției favorabile de la CNSC, așteptând hotărârea finală a instanței.

Autoritatea de concurență a mai constatat că, deși datele de identificare ale companiilor participante la proceduri de achiziții publice care au contestat în instanță o decizie a CNSC sunt disponibile pe portalul www.just.ro, hotărârea motivată a instanței este publicată în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) cu confidențializarea informațiilor referitoare la identitatea firmelor.

Ca urmare, Consiliul Concurenței consideră că este excesivă confidențializarea denumirii societăților care au fost parte în proces, fiind astfel încălcat principiului transparenței, ceea ce îngreunează în mod nejustificat accesul terților legitim interesați la respectivele informații (precum eventuali concurenți activi pe aceleași piețe relevante ai societăților contestatare, participante la respectiva procedură de achiziții, sau actori instituționali ce urmăresc protejarea unui interes public).

În acest context, autoritatea de concurență recomandă modificarea legislației astfel încât să fie publice datele de identificare ale companiile care au contestat rezultatul unei proceduri de achiziție publică, atât în hotărârile instanțelor de soluționare a plângerilor, publicate în SEAP, cât și în deciziile CNSC publicate.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro