Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe
27.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 617 din 23 iunie 2022 a fost publicată Legea nr. 186/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Astfel, Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2022, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2022, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

De asemenea, sunt prevăzute exhaustiv domeniile în care Guvernul poate emite ordonanțe și anume:

1. Finanțe și economie
2. Dezvoltare, lucrări publice și administrație
3. Afaceri interne
4. Sănătate
5. Transporturi și infrastructură
6. Cercetare și digitalizare
7. Cultură
8. Turism
9. Mediu
10. Familie, tineret şi egalitate de şanse
11. Reglementări legislative necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă
12. Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege

Ordonanţele emise de Guvern vor fi înaintate spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2022. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

Intrare în vigoare: 26 iunie 2022

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti