Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Iași. Revendicare imobiliară. Obligația de a ridica gardul edificat pe terenul proprietatea vecinului sau autorizarea reclamantei de a efectua aceste lucrări pe cheltuiala pârâtelor
28.06.2022 | Paula-Alina LUPU

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta, a solicitat în contradictoriu cu pârâtele Școala Gimnazială X. și Unitatea Administrativ Teritorială Y,

– lăsarea în deplină proprietate și liniștită posesie a suprafeței de 73 mp2 teren;

– ridicarea gardului de plasă amplasat nelegal pe terenul reclamantei iar, în subsidiar, autorizarea reclamantei să efectueze aceste lucrări pe cheltuiala pârâtelor;

Arată că este proprietara imobilului sus indicat, iar anterior formulării cererii, a încercat soluționarea amiabilă prin intermediul mai multor notificări.

Instanța de judecată a reținut că pârâta – unitatea administrativ teritorială – este proprietara terenului învecinat cu terenul reclamantei, în timp ce pârâta – Școala Gimnazială – are în folosință terenul. Din raportul de expertiză în specialitatea „topografie, geodezie, cadastru” a reieșit că, în urma măsurătorilor, gardul existent la nord (vecin cu școala) nu corespunde cu limita din Cartea Funciară a imobilului, fapt pentru care a rezultat la măsurători o suprafață mai mică decât în acte.  De asemenea, gardul se suprapune cu amplasamentul din Cartea Funciară a reclamantei.

În urma probatoriului administrat, s-a constatat că pârâtele ocupă suprafața de 73 mp2, suprafață care face parte din terenul proprietatea reclamantei, motiv pentru care va admite acest capăt de cerere și va dispune obligarea pârâtelor să lase în deplină proprietate această suprafață.

Cu privire la gardul edificat pe terenul proprietatea reclamantei, constată că este răsturnată prezumția bunei-credințe, având în vedere că, în răspunsul la interogatoriu, pârâta a recunoscut faptul că i s-a adus la cunoștință faptul că școala folosește, fără drept, o suprafață de teren, dar nu a fost de acord cu cererea și a pretins ca relocarea gardului să aibă loc pe cheltuiala reclamantei.

În consecință, instanța a obligat pârâtele la ridicarea gardului și va autoriza reclamanta să efectueze ea însăși aceste lucrări în cazul refuzului pârâtelor de a se conforma în termen de 45 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. De asemenea, s-au acordat cheltuieli de judecată (taxă de timbru și onorariu avocat). (Judecătoria Iași, sent. civ. nr. 13704 din 17 decembrie 2021, disponibilă pe www.rolii.ro)

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti