Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Precizări referitoare la circuitul administrativ în CSM al „legilor justiției”
28.06.2022 | Gabriela BALTAG, Evelina OPRINA

Secţiuni: Opinii, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Gabriela Baltag

Gabriela Baltag

Evelina Oprina

Evelina Oprina

Subsemnatele, judecător Gabriela Baltag și judecător Evelina Oprina facem următoarele precizări referitoare la circuitul administrativ la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii al pachetului de legi cunoscut sub denumirea de „legile justiţiei”.

1. La data de 22.06.2022, ora 19:32, prin intermediul corespondenţei email, membrilor CSM le-a fost transmis pachetul de legi ale justiţiei, materialele aferente fiind încărcate spre cunoştinţa acestora în aplicaţia EMAP şi suplimentată ordinea de zi a şedinţei Comisiei nr. 1 planificată pentru ziua imediat următoare, 23.06.2022, ora 13,00 cu punctul vizând dezbaterea acestor proiecte de acte normative.

2. În cadrul şedinţei Comisiei nr. 1 din data de 23.06.2022, care s-a desfăşurat în avans, la ora 12,00, o parte a membrilor CSM au solicitat amânarea discutării acestui punct de pe ordinea de zi având în vedere timpul insuficient pentru documentarea corespunzătoare şi exprimarea unei opinii informate, cu atât mai mult cu cât:

– cele trei proiecte de acte normative cumulează aproximativ 600 de articole, obligatoriu a fi studiate, la care se adaugă notele de fundamentare corespunzătoare;

– la dezbaterea lucrării în discuţie urmau a fi avute în vedere şi materialele înregistrate la nivelul instituţiei în decursul timpului, cu privire la propuneri de modificare a unor dispoziţii din legile justiţiei, materiale rămase în aşteptare şi nedezbătute vreodată la nivel instituțional sub pretextul analizării lor împreună cu proiectele legilor justiţiei;

– în plus, în dimineaţa zilei de 23.06.2022, membrii Secţiei pentru Judecători au participat și la şedinţa de secţie, care a avut un număr de 16 puncte pe ordinea de zi, dintre care unele cu peste 60 de subpuncte, iar membrii Secţiei pentru Procurori au participat și la şedinţele de comisie pentru procurori nr. 1 şi nr. 2.

Am solicitat, de asemenea, ca termenul de amânare a şedinţei să vizeze şi timpul necesar pentru consultarea instanţelor şi parchetelor pe formele actuale ale celor trei proiecte, însă, solicitarea de amânare a fost respinsă, împrejurare în care – fiind puse în situaţia de a exprima opinii concrete pe textele de lege -, am ales să părăsim respectiva şedinţă.

3. Precizăm că preocuparea subsemnatelor pentru cunoaşterea conţinutului acestor proiecte s-a manifestat încă din momentul în care am luat cunoştinţă din spaţiul public despre demersul ministrului justiţiei de transmitere a acestora către Comisia Europeană, însă iniţiativele noastre (mai multe la număr) au fost ignorate la nivel instituţional.

4. Menţionăm, totodată, că în procesul anterior de consultare publică, Consiliul Superior al Magistraturii nu a formulat propuneri concrete, proiectele fiind restituite iniţiatorului pentru lipsa avizărilor interministeriale, iar la elaborarea acestora CSM nu a fost implicat oficial.

În aceste condiţii, facem un apel către ministrul justiţiei pentru a asigura o dezbatere publică într-un termen rezonabil în privinţa proiectelor legilor justiţiei, având în vedere complexitatea, importanţa şi consecinţele pe care le generează acestea atât în privința sistemului judiciar, cât și în privința societăţii în ansamblu, termenul de 01.07.2022 preconizat pentru iniţierea etapei avizărilor fiind unul absolut nerealist şi pripit.

Mai mult decât atât, se observă că termenul asumat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru intrarea în vigoare a acestor legi este unul generos, suficient pentru o analiză chibzuită asupra legilor justiției și o consultare adecvată a instanțelor și parchetelor, respectiv Trimestrul II 2023.

Aducem, totodată, în atenţie faptul că propunerile transmise Ministerului Justiţiei de către CSM în urma ședinței Comisiei nr. 1 din data de 23.06.2022 reprezintă rezultatul opţiunilor exprimate de doar 6 membri CSM, iar conţinutul acestor propuneri nu a fost adus nici la cunoştinţa noastră şi nici a corpului de magistraţi.

Judecător Gabriela Baltag
Judecător Evelina Oprina

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti