Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Reconstrucția scenei unei crime. Strategia extrapolării explicațiilor expertale (IV)
28.06.2022 | Neculai ZAMFIRESCU

Secţiuni: Articole, Drept penal, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Despre criminal, criminalitate, studii științifice și descoperire, Constantin Țurai spunea: “Criminalul şi Criminalitatea în general, înglobând întreaga gamă a activităților criminale, de la cele mai grave, începând cu asasinatul şi terminând cu micile înșelăciuni, poate fi studiată din patru puncte de vedere: din puncte de vedere antropologic-biologic; din punct de vedere sociologic; din punct de vedere fenomenologic; din punct de vedere juridic. Fiecăruia din aceste patru diviziuni îi corespunde o știință aparte: studiul criminalului şi crimei din punct de vedere antropologic constituie știința antropologiei criminale, știința către studiază biologic criminalul; studiul criminalului şi crimei din punct de vedere sociologic, constituie știința sociologiei criminale; studiul criminalului şi crimei din punct de vedere juridic constituie știința dreptului penal; studiul criminalului şi crimei din punct de vedere fenomenologic constituie știința criminalisticei. Pe criminalist (ofițerul de politie criminală) îl interesează în mod secundar cauzele care au determinat la un moment dat, un subiect să comită un asasinat sau un furt. Aceste cauze pot fi biologice sau sociologice, ele pot face obiectul unor vaste studii de antropologie criminală sau de sociologie criminală, dar studiul crimei din acest punct de vedere interesează în principal pe medici şi sociologi. Pe biolog şi sociolog îl interesează determinarea cauzelor care germinează crima. Pe jurist îl interesează în principal responsabilitatea criminalului, încadrarea juridică a faptelor şi circumstanțelor de agravare sau ușurare a lor. Studiul crimei din punct de vedere juridic este rezervat magistraților, avocaților şi legiuitorilor. Ofițerul de politie criminală este un om al faptelor şi al observației acestora, el  nu are nici una dintre preocupările de mai sus”.

Făcând abstracție de cauzele biologice și sociologice care au determinat crima, de responsabilitatea și circumstanțele juridice de agravare sau ușurare a faptei, ofițerul de poliție criminal va căuta să cunoască fenomenologia acțiunii criminale.

Acțiunea de a găsi o persoană căutată, necunoscută sau ascunsă este însăși scopul științei criminale, știință în a căror rafturi regăsim aplicațiile tuturor științelor care la un moment dat, în cazul zilei, pot indica, limpezi și lumina drumul de la ipoteză la teză.

În rezumat, prevederile codului de procedură penală (art. 170 dispunerea efectuării expertizei; art. 175 procedura expertizei, și art. 177 raportul de expertiză) indică faptul că, organul de urmărire penală aduce la cunoștința expertului obiectul expertizei și întrebările la care trebuie să răspundă. În cazul acțiunilor criminale rămase cu autori necunoscuți, obiectul expertizei nu poate fi decât, furnizarea de către expert a tuturor datelor ce se înscriu în perspectiva descoperirii făptuitorului.

Se pune întrebarea, cine este stăpânul întrebărilor? Expertul întrebat se limitează să răspundă strict la întrebările formulate. Este bine să privim către o nouă perspectivă expertală, respectiv, a expertului neîntrebat, adică a cercetătorului științific. Cercetător neîntrebat, însă obligat să lumineze calea descoperirii prin toate posibilitățile oferite de știința pe care o slujește.

Pentru ofițerul de poliție criminală, ca și pentru apărător, concluziile actului expertal nu reprezintă un vademecum, nu îi obligă să ia decizii investigative în concordanță cu litera actului expertal. Ofițerul de poliție criminală si apărătorul sunt chemați să privească, să înțeleagă întreg contextul actului expertal, pentru a stabili elementele cheie ce conduc la descoperirea mâinii criminale.

Dincolo de orice obligație a expertului, ofițerul de investigații criminale și apărătorul au responsabilitatea valorificării explicațiilor expertale, convinși că faptele și împrejurările aparent fără importanță sunt, de foarte multe ori, indicatori ai organizării investigației. Iată un exemplu în acest sens.

CONCLUZIE ACT EXPERTAL: “Moartea a fost violentă. S-a datorat asfixiei mecanice prin sufocare (ocluzia  orificiilor oro nazale). Sufocarea s-a produs prin obturarea orificiilor nazale și cavității bucale cu ajutorul unei benzi adezive”.

Concluzia expertală indică săvârșirea infracțiunii de omor, si implicit formarea unui cerc de suspecți potrivit clasificării grupei omoruri[1]. ÎNSĂ, extrapolarea explicațiilor expertale conduce spre o altă decizie.

Extinderea interpretării urmelor, de la domeniul medico-legal la domeniul investigației criminale, ne permite reconstrucția scenei imobilizării victimei, astfel:

Este evident faptul că făptuitorii nu au vizat suprimarea veți victimei. Deci, operațiunile investigative vor fi orientate potrivit următorului tablou investigativ.


[1] Noțiunea de suspect indică persoanele cuprinse în evidențele tehnicii polițienești, ce clasifică activitățile criminale rămase cu autori neidentificați, pe genuri de criminalitate şi în cadrul fiecărui gen, după modul caracteristic în care au fost săvârșite. Comparând aceste moduri, adică modul în care infracțiunea a fost săvârșită şi modul în care infractorul specializat lucrează, Tehnica Polițienească ajunge prin deducțiuni logice la descoperirea autorului.


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti