Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrevedere Cătălin Predoiu – Věra Jourová, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori și transparență
28.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 27 iunie 2022, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a avut o discuţie bilaterală cu Věra Jourová, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, pe teme de actualitate privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, potrivit unui comunicat.

Au fost abordate şi subiecte de interes pentru agenda europeană, şi anume stadiul proiectului de lege prin care se transpune Directiva privind protecţia avertizorilor de integritate, măsuri de susţinere, la nivel naţional, a Parchetului European, şi susţinerea proiectului de directivă privind protecţia persoanelor implicate în acţiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive (Strategic lawsuit against public participation– SLAPP), recent lansat de Comisia Europeană.

În cadrul discuțiilor, Věra Jourová a salutat angajamentul politic solid al României pentru îndeplinirea recomandărilor MCV. Totodată, a subliniat faptul că susține tranziția către un mecanism al statului de drept (Rule of Law) pentru toate statele UE, inclusiv România, odată ce recomandările MCV sunt îndeplinite.

Cătălin Predoiu a subliniat necesitatea modificării de urgenţă a legilor Justiţiei, pentru a răspunde recomandărilor Comisiei Europene în context MCV, acesta fiind cel mai mare proiect de revizuire a cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. În paralel, proiectul de lege de punere în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale este finalizat. Acestea sunt cele două mari proiecte necesar a fi adoptate de Parlament până la finalul acestui an, având în vedere că sunt şi jaloane PNRR.

Cu privire la evaluarea punerii în aplicare a dispoziţiilor Legii 49/2022 prin care  a fost desfiinţată SIIJ, ministrul Justiţiei a menţionat că sunt deja numiţi 39 de procurori delegaţi din cei 40 propuşi de CSM, în urma finalizării primei proceduri de selecţie. O a doua procedură de selecţie a procurorilor special desemnaţi pentru structura centrală este în desfăşurare. De menţionat că toate cele 6774 de dosare SIIJ au fost redistribuite la Parchetul General şi la parchetele de pe lângă curţile de apel.

Parchetul European este instituţia europeană puternic susţinută de România încă din stadiul de negociere a Regulamentului prin care a fost înfiinţată. În prezent, nouă procurori europeni delegaţi îşi desfăşoară activitatea la nivel central şi local, iar săptămâna trecută a fost finalizată cea de-a patra procedură, fiind selectaţi încă doi procurori.  În curând, EPPO va avea şi un sediu la Bucureşti.

S-a agreat continuarea cooperării pentru a sprijini România în vederea îndeplinirii angajamentelor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti