Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PÎCCJ lansează un sistem informatic integrat de management al audierilor (SMIA) pentru uzul procurorilor și grefierilor
28.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Cyberlaw, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 27 iunie 2022, a avut loc conferința finală a proiectului ”Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor”, potrivit unui comunicat.

Obiectivul proiectului l-a constituit dezvoltarea unui sistem informatic integrat de management al audierilor (SMIA) pentru uzul procurorilor și grefierilor, care urmează a fi pus în funcțiune la nivel național în toate structurile teritoriale de parchet.

În alocuțiunea de deschidere a evenimentului, procurorul general al PÎCCJ, Gabriela Scutea, a arătat că prin rezultatul principal al acestuia proiect s-a dorit asigurarea eficientizării și modernizării metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală în materia audierilor. Astfel, a subliniat procurorul general al PÎCCJ, SMIA este menit să răspundă atât cerințelor de ordin procedural, cât și unei nevoi de simplificare a muncii procurorului, de reducere a timpului alocat parcurgerii unor proceduri, fiind un instrument cu cât mai multe funcționalități și automatizări, simplu de utilizat, pe care procurorul să-l poată gestiona în urma unei instruiri minimale, iar personalul IT să-l poată administra eficient. În același context, Gabriela Scutea a precizat că dispoziţiile legale privind obligativitatea înregistrării unor audieri trebuie să prindă conţinut.

Cele mai importante obiective atinse în cadrul proiectului:

– Dezvoltarea unui sistem IT inovativ, modern, printre puținele existente la nivel UE, pentru transparentizarea unor acte de urmărire penală;

– 241 de unități de parchet și două centre de date au fost dotate cu echipamente hardware performante pentru camere de audiere fixe și mobile;

– Instruirea a 748 de procurori, grefieri, specialiști, inclusiv viitori formatori. Totodată, dezvoltatorul sistemului IT a prezentat un demo cu principalele funcționalități și impactul acestora asupra activităţii de urmărire penală.

La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Investigații Criminale, Serviciului de Telecomunicații Speciale, procurori cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Public, procurori și grefieri din cadrul PÎCCJ, membrii echipei de proiect.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti