Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrevedere Marian Enache, președintele CCR – Věra Jourová, vicepreşedinta CE
29.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 28 iunie 2022, Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, a primit vizita vicepreşedintei Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, potrivit unui comunicat.

La întrevedere au participat Benke Károly, prim magistrat-asistent, Claudia-Margareta Krupenschi, magistrat-asistent șef, Marieta Safta și Cristina Titirișcă, magistrați-asistenți ai instanței de jurisdicție constituțională române, precum și Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Renate Nikolay, șef al cabinetului vicepreședintelui Comisiei Europene, Simona Constantin, membru al cabinetului, Anca Păduraru, raportor politic din cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România, Christian Wigand, purtător de cuvânt și Maria Arsene din partea Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Marian Enache a subliniat că deciziile Curții Constituționale integrează valori și principii comune atât ordinii juridice naționale, cât și celei europene. A arătat că, prin generalitatea lor, aceste concepte pot da naștere unor controverse în spațiul juridic național și european, însă calea soluționării lor este dialogul permanent între curțile constituționale și CJUE, sens în care a menționat dialogul inițiat de CCR cu CJUE, pe calea unei întrebări preliminare formulate în anul 2016 și soluționate în anul 2018 (cauza Coman, respectiv Decizia nr. 534/2018). Dialogul trebuie să fie bivalent în sensul ca și CJUE să fie interesată de punctele de vedere ale curților constituționale, chiar prin formularea de opinii amicus curiae. O mai bună înțelegere a deciziilor Curții Constituționale necesită un dialog structurat cu toate palierele instituționale ale UE.

Věra Jourová a arătat că prioritatea de aplicare a dreptului european este un element component al principiului securității juridice la nivel european, iar Comisia Europeană trebuie să se asigure că principiile statului de drept funcționează. A subliniat că reformele în domeniul justiției se bucură de sprijinul Comisiei Europene și a apreciat ideea realizării unui dialog deschis cu Curtea Constituțională pentru o mai bună înțelegere și receptare a deciziilor acesteia.

Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea pentru dialog instituțional și pentru continuarea integrării valorilor și dreptului european în procesul justiției constituționale.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti