Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

EPPO. Cercetare în domeniul nanoboților. Trimitere în judecată pentru prejudicierea intereselor financiare ale UE
30.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 28 iunie 2022, Parchetul European a depus primul rechizitoriu în Cehia împotriva a trei persoane și trei entități juridice acuzate de fraudă cu subvenții, de prejudicierea intereselor financiare ale Uniunii Europene și de legalizarea veniturilor provenite din activități infracționale. Dosarul este format din aproape 19.000 de pagini, potrivit unui comunicat.

În perioada 2011-2021, persoanele acuzate ar fi depus cereri specifice de subvenții și cereri de plată pentru cercetarea în domeniul nanoboților, fără a avea intenția de a executa proiectele subvenționate în modul cerut. Aceștia sunt acuzați că au furnizat documente justificative false privind necesitatea proiectelor, au făcut evaluări fictive pentru evaluarea acestor proiecte, au prezentat facturi, contracte și proceduri de selecție fictive.

Se consideră că, în total, 17 proiecte de subvenționare au fost afectate de informații false, pe baza cărora au fost plătite subvențiile solicitate (în majoritatea cazurilor). Se crede că, pentru a ascunde originea veniturilor obținute din activitatea infracțională, principalul suspect le-a investit în societăți comerciale personale și legate de capital.

Această acțiune a cauzat prejudicii bugetului ceh și al UE de aproximativ 5,5 milioane de euro. A existat, de asemenea, o tentativă de a provoca daune suplimentare de alte 5 milioane de euro.

Cea mai mare parte a banilor primiți a fost folosită de principalul acuzat pentru consumul său personal sau pentru investiții în diverse mașini și bunuri imobiliare. Merită menționată o investiție de milioane de coroane cehe în peste 8.000 de machete de trenuri de cale ferată, machetele fiind confiscate în timpul procedurilor premergătoare procesului. Valoarea de aproape 2 milioane de euro a fost înghețată pe conturi bancare, bunuri imobiliare și bunuri mobile.

Principalul acuzat se află în arest preventiv. În cazul în care va exista o hotărâre judecătorească definitivă, inculpații riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani; sunt de asemenea posibile sancțiuni financiare.

În timpul investigației, Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Cehia a cooperat cu Unitatea de analiză financiară din Cehia, Direcția Generală a Finanțelor din Cehia, Ministerul Industriei și Comerțului din Cehia și Agenția Cehă pentru Tehnologie. Deoarece majoritatea fondurilor primite proveneau din surse ale Uniunii Europene, un procuror delegat european ceh a fost responsabil de acest caz. Procurori europeni delegați din Germania și Austria au fost implicați în ancheta transfrontalieră. Acesta este primul caz EPPO care a fost judecat în Cehia.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti