Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Mesaj la finalul alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii
01.07.2022 | Narcis-Violin STOICA

Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Narcis-Violin Stoica

Narcis-Violin Stoica

Miercuri, 29.06.2022, au avut loc ultimele adunări generale (la acele instanțe unde, inițial, pe 22.06.2022, nu a fost cvorum) în cadrul cărora judecătorii români au fost chemați să îşi aleagă reprezentanții în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a fost, de altfel, motivul pentru care am așteptat pentru a transmite acest mesaj, nedorind ca el să interfereze cu procedurile în curs ori să poată fi interpretat ca având aptitudinea de a influența colegii chemați să îşi exprime votul.

În după amiaza zilei de joi, 30.06.2022, Consiliul Superior al Magistraturii a adus la cunoștință publică centralizarea rezultatelor voturilor obţinute de candidați. Prin urmare, rolul meu – de candidat – în aceste alegeri s-a încheiat.

Mulțumesc tuturor colegilor judecători ce au putut să participe la adunările generale, indiferent de opțiune, dar, în mod special, celor care, prin votul lor (fie cel din etapa preliminară, fie cel din cea națională), au apreciat că aş putea să-i reprezint în Consiliul Superior al Magistraturii. Încrederea acordată de toţi cei ce au votat pentru mine mă onorează şi le sunt profund recunoscător!

Mulțumesc, de asemenea, colegilor judecători care m-au încurajat ori m-au susținut în perioada ultimelor luni.

În egală măsură, mulțumesc şi tuturor acelora care m-au onorat cu prezența lor la întâlnirile în cadrul cărora mi-am prezent candidatura (chiar dacă au avut o altă opţiune), precum şi colegilor din conducerea fiecărui tribunal ce au facilitat aceste întâlniri ori diseminarea proiectului meu.

Nu în ultimul rând, mulțumesc familiei şi apropiaților, care m-au susținut şi sprijinit în toată acesta perioadă!

Chiar dacă abia a fost făcută publică centralizarea voturilor exprimate în adunările generale, în mod informal, rezultatul alegerilor şi, mai ales, numele candidaților ce au primit încrederea majorității colegilor erau deja cunoscute încă de acum circa o săptămână, având în vedere şi informațiile apărute în mass-media în acest sens.

Prin urmare, adresez – şi pe această cale – sincere felicitări celor doi candidați ce au fost aleşi să reprezinte tribunalele în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, respectiv doamnei judecător Mihalea-Laura Radu şi domnului judecător Mihai-Ştefan Ghica

Respect şi apreciez votul tuturor colegilor şi sunt convins că majoritatea a ales cei mai buni candidați. Îi asigur pe cei aleşi de toată deschiderea şi susținerea mea, mai ales că ei mă vor reprezenta şi pe mine, iar unuia dintre ei chiar i-am acordat votul meu.

Plecând de la solicitările majorității covârșitoare a colegilor cu care am avut ocazia să discut în ultimele 2-3 luni, în numele acestora, îi invit pe toţi colegi judecători ce au fost aleşi să facă parte din Secția pentru judecători, indiferent de gradul de jurisdicție, la o abordare unitară, la conlucrare şi la aplecare constantă asupra multiplelor probleme recurente cu care se confruntă instanțele judecătorești, precum şi la reprezentarea deopotrivă a intereselor tuturor judecătorilor (atât pe cei „activiști” sau „reformatori”, cât şi pe cei considerați mai „conservatori”; atât pe cei mai în vârstă, cât şi pe cei mai tineri; atât pe cei ce sunt membri ai vreunor asociații, cât şi pe cei ce nu sunt membri ori sunt ai unei alte asociații; atât pe cei „implicați”, cât şi pe cei mai puțin „implicați”; atât pe cei ce aleg să se exprime, cât şi pe cei mai rezervați; precum şi pe toţi cei ce aleg să fie neutri şi să îşi îndeplinească atribuţiile cu conștiinciozitate şi în mod anonim). Am toată încrederea că cei aleși vor face tot posibilul în acest sens!

În acelaşi timp, invit toţi colegii judecători să acorde credit celor aleşi să ne reprezinte în Consiliul Superior al Magistraturii şi, dacă va fi cazul, să-i sprijine. Eu, unul, aşa voi face!

Pentru mine, ultimele 2-3 luni au reprezentat o experiență frumoasă, interesantă şi în orice caz, un câștig, mai ales că am reușit să ajung la 48 din cele 50 de tribunale (la două chiar în ultima zi a perioadei electorale), să cunosc foarte mulți colegi şi probleme specifice şi, de asemenea, să încerc să identific şi să propun posibile soluții.

Am preferat să merg la faţa locului, în detrimentul (şi a) unei campanii dublate online sau prin intermediul mijloacelor de informare de la distanță. A fost alegerea mea, chiar dacă nu neapărat una bună.

În această perioadă – în special în urma întâlnirilor cu colegii – mi s-a confirmat faptul că principala problemă, majoră, cu care se confruntă tribunalele o constituie numărul foarte mare de posturi de judecători vacante, cel mai probabil la finele acestui an urmând să se ajungă la o medie de peste 30%. În România există tribunale ce funcționează cu doar jumătate din numărul de judecători din schemă, după cum există un număr prea mare de tribunale cu un grad de ocupare cuprins între 55%-70% sau cel mult 75%. Dau doar câteva exemple, aleatoriu: Harghita, Hunedoara, Călăraşi, Galați, Ialomiţa, Suceava etc. Va trebui, deci, să constituie o prioritate găsirea de soluții urgente pentru ocuparea numărului mare de posturi vacante.

De asemenea, întâlnirile cu colegii judecători mi-au confirmat faptul că celelalte probleme stringente vizează aspecte referitoare la necesitatea găsirii unor soluții urgente la volumul tot mai ridicat de muncă şi la supraîncărcarea cu sarcini nonjurisdicţionale, la îmbunătățirea condițiilor de muncă şi la asigurarea unui statut consolidat şi, mai ales, previzibil al judecătorului.

Constituie, totodată, probleme la fel de importante şi cele referitoare, de pildă, la: îmbunătățirea comunicării şi transparenței dinspre Consiliu; la asigurarea unei independențe reale, inclusiv din punct de vedere administrativ şi financiar a instanțelor judecătorești; la asigurarea unui număr adecvat al personalului de suport (grefieri şi alte categorii), dar cel puțin un grefier la fiecare judecător; la necesitatea consacrării legale şi extinderii proiectului referitor la instituția asistentului judecătorului (actuali „experți în implementare”); la nevoia de extindere la nivel național a diverselor soluții IT identificate deja de unele instanțe, dublate de măsuri rapide în ceea ce priveşte digitalizarea anumitor componente ale activităților administrative-judiciare; la creșterea gradului de obiectivitate a tuturor procedurilor de selecție ori care vizează evoluția în cariera profesională a judecătorului; la necesitatea actualizării şi îmbunătățirii cadrului normativ elaborat de CSM (regulamente) ş.a.

Am însă speranţa şi încrederea că toate acestea probleme, semnalate de colegi şi deja cunoscute, vor fi avute în vedere de colegii pe care noi i-am ales să ne reprezinte.

Am constatat că idei bune şi soluții posibile la problemele cu care instanțele se confruntă se găsesc peste tot. (Doar, cu titlu de exemplu: un coleg la Tribunalul Bihor mi-a prezentat o serie de propuneri tehnice foarte interesante de echilibrare a activității pe instanțe şi de asigurare a unui volum dacă nu optim, atunci măcar suportabil de activitate, în actualul context al numărului mare de posturi vacante; un alt coleg de la Tribunalul Dâmboviţa mi-a prezentat câteva mici soluţii IT, concepute de el, pentru a-şi ușura o parte din activitatea curentă tot mai încărcată; alți colegi, de la alte tribunale, mi-au vorbit de soluții specifice la diverse probleme specifice, inclusiv cea a crizei de resurse umane, cu care se confruntă în prezent mai ales tribunalele).

Prin urmare, trebuie doar să le căutăm în rândul colegilor din instanțe, să le ascultăm şi să le luăm în considerare. E nevoie, deci, de un Consiliu cu o activitate transparentă, aplicată şi, mai ales, mai aproape de judecători. Sunt convins că cei aleşi vor face tot posibilul pentru a fi mai aproape de judecători!

Cu recunoștință pentru încrederea cu care am fost onorat de cei aproape 300 de colegi (289 mai exact) ce mi-au acordat votul lor, îmi exprim încrederea că toţi judecători aleși vor face tot posibilul pentru a face din Consiliul Superior al Magistraturii o instituție mai eficientă şi mai puternică, cu o activitate canalizată pentru rezolvarea problemelor concrete, specifice justiției române.

Judecător Narcis-Violin Stoica, Tribunalul Iaşi
(fost) candidat pentru alegerea ca membru al CSM

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti