Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Apel împotriva hotârârii prin care s-au admis pretențiile și cheltuielile de judecată. Calculul taxei de timbru
12.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel București a hotărât că taxa de timbru în apel – declarat împotriva unei hotărâri prin care pârâta a fost bligată să plătească reclamantului o anumită sumă de bani și cheltuieli de judecată – se stabilește avându-se în vedere capătul principal de cerere, nu și cheltuielile de judecată. În speță, Curtea a constatat că ”prin hotărârea atacată pârâta ######## SRL a fost obligată să plătească reclamantului ##### suma de 393.411 lei, reprezentând daune interese, și cheltuieli de judecată în cuantum de 16.739,11 lei, valoarea contestată este reprezentată de valoarea obligației de plată, astfel cum a fost stabilită în sarcina apelantei ca urmare a admiterii capătului principal de cerere, iar nu de valoarea inițială indicată de reclamant prin cererea de chemare în judecată. La stabilirea valorii contestate în apel nu se au în vedere cheltuielile de judecată la plata cărora a fost obligată pârâta, nefiind supuse taxei judiciare de timbru căile de atac atunci când acestea vizează soluțiile pronunțate de instanțele anterioare asupra cererii accesorii formulate în proces de părți, de acordare a cheltuielilor de judecată, conform art. 28 din OUG nr. 80/2013, astfel cum a fost interpretat prin Decizia nr. 2/2020 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii.” A fost admisă cererea de reexaminare, constatand că taxa judiciară de timbru datorată de apelanta-pârâtă este în cuantum de 3.769,55 lei. (Încheiere nr. 81 din 24 iunie 2022, pronunțatî de Secția a VI-a civilă a Curții de Apel București)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti