Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Timișoara. Exercitarea fără drept a unei profesii. Prescripția răspunderii penale


05.07.2022 | Andreea COMAN
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel Timișoara a admis apelul declarat de inculpat și a dispus încetarea procesului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, apreciind în esență că forma Codului penal, existentă între 25 iunie 2018 și 30 mai 2022, reprezintă „legea penală mai favorabilă”, în cauză avându-se în vedere termenul general al prescripţiei răspunderii penale. Totodată, s-a reținut pe de o parte, că orice schimbare adusă printr-o normă, indiferent de ramura căreia îi aparține, cu privire la condiţiile de incriminare, de tragere la răspundere penală şi de aplicare a pedepselor, va cădea sub incidenţa legii penale mai favorabile, iar pe de altă parte, chiar dacă înlăturându-se răspunderea penală, se înlătură şi acţiunea penală, acesta este un efect derivat, de ordin procesual, ce decurge din primul efect, din înlăturarea răspunderii penale, efect de ordin material.

În fine, Curtea a apreciat ca nefondată cererea parchetului prin care a solicitat a se lua în considerare întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale intervenită anterior publicării deciziei nr. 297/2018 pronunțată de Curtea Constituțională, întrucât, pe de o parte, dacă legea mai favorabilă este cea care nu mai reglementează întreruperea cursului prescripţiei şi prescripţia specială, aceasta retroactivează până la data săvârşirii infracţiunii, nemaiputând fi avută în vedere forma anterioară şi eventualele întreruperi, iar pe de altă parte, este necesar a efectua distincție între natura actului care are ca efect întreruperea prescripţiei, acesta fiind unul de procedură, şi natura normelor care reglementează întreruperea prescripţiei, norme de drept material. (Curtea de Apel Timișoara, decizia nr. 656 din 24 iunie 2022, www.rejust.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro