Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Modificări privind recunoașterea calificării profesionale de expert tehnic judiciar/expert criminalist | Proiect
04.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Procedură penală, Proiecte legislative, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 4 iulie 2022, Ministerul Justiției a informat că modificările legislative propuse simplifică procedura de recunoaştere a calificărilor profesionale atât cu privire la forma documentelor cerute, cât și cu privire la asigurarea posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice.

Astfel, prin intermediul platformei „Punctul de contact unic electronic”, care îndeplineşte rolul de Ghişeu Unic, aplicaţie în care Ministerul Justiţiei operează ca autoritate competentă, printre altele, şi pentru calificările profesionale de expert tehnic judiciar şi expert criminalist, se vor putea realiza următoarele:
– documentele necesare recunoaşterii calificării profesionale vor putea fi depuse în fotocopie, fără a mai fi necesară trimiterea unei copii legalizate;
– procedurilor şi formalităţilor ocazionate de procesul de recunoaştere a calificărilor profesionale vor putea fi îndeplinite în totalitate online.

Proiectul pune în acord și prevederile OG 2/2000 și OG 75/2000 cu obligațiile izvorâte din Directiva nr. 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale și din Directiva nr. 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne.

***

Luni, 4 iulie 2022, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară și a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică.

:: Proiectul
:: Expunerea de motive

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti