Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO. UPDATE: Ratificare de către Parlamentul României
20.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 20 iulie 2022, Bogdan Aurescu, Ministrul afacerilor externe, a avut discuții telefonice cu miniștrii afacerilor externe din Republica Finlanda și Regatul Suediei, Pekka Haavista și Ann Linde, ocazie cu care i-a informat pe cei doi omologi asupra ratificării, de către Parlamentul României, a Protocoalelor de aderare a celor două state la Alianța Nord-Atlantică, potrivit unui comunicat.

***

Luni, 18 iulie 2022, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

***

Vineri, 8 iulie 2022, Ministerul Afacerilor Externe a lansat în dezbatere publică proiectul de lege pentru ratificarea ​Protocolului de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, și a Protocolului de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022.

:: Proiectul
:: Expunerea de motive
:: Protocol de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord
:: Protocol de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord

***

Marți, 5 iulie 2022, Bogdan Aurescu, Ministrul afacerilor externe, a salutat semnarea de către Reprezentanții Permanenți la NATO ai Republicii Finlanda și Regatului Suediei, precum și de către Reprezentanții Permanenți ai statelor Aliate, a Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Din partea României, documentul a fost semnat de către Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu, potrivit unui comunicat.

Semnarea Protocoalelor de Aderare a reprezentat implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către șefii de stat si de guvern Aliați la Summitul NATO de la Madrid, desfășurat în perioada 28-30 iunie 2022. Prin acest demers se reconfirmă validitatea și coerența politicii „Ușilor Deschise” a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianței Nord-Atlantice.

România a fost și este unul dintre principalii susținători ai politicii „Ușilor Deschise” în centrul abordării strategice a NATO în relație cu statele partenere. Decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, respectiv pe baza consensului statelor aliate. Niciun stat terț nu poate să afecteze politica NATO de extindere.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti