Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Țări cu risc pentru companiile românești: Două liste care trebuie verificate periodic de firmele care fac afaceri cu parteneri străini
06.07.2022 | Ruxandra JIANU

Secţiuni: Articole, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ruxandra Jianu

Ruxandra Jianu

Companiile românești care au parteneri de afaceri stabiliți în alte state trebuie să fie foarte atente la listele publicate periodic de autoritățile europene cu jurisdicțiile considerate riscante din punct de vedere al spălării banilor și țările necooperante din punct de vedere fiscal. Prezența unui stat pe o asemenea listă poate duce pentru firmele din România care fac tranzacții cu parteneri stabiliți acolo la o serie de riscuri fiscale care țin de imposibilitatea deducerii unor cheltuieli, dar și la riscuri birocratice, generând obligații de depunere anuală a declarațiilor de beneficiari reali.

O modificare a Codului fiscal a stabilit că, începând din 2021, la calculul impozitului pe profit, sunt considerate nedeductibile cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană juridică situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclusă în anexa I din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ulterior, autoritățile au revenit asupra modificării și au nuanțat-o precizând că nedeductibilitatea cheltuielilor intervine, în cazul partenerilor de afaceri stabiliți în statele de pe lista respectivă, numai în situația în care ele sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții care nu au scop economic

Lista la care face referire Codul fiscal este o listă întocmită și actualizată periodic de Consiliul UE, unde sunt incluse jurisdicțiile fiscale care nu respectă un set de criterii ce țin de transparența fiscală, echitatea fiscală și punerea în aplicare a standardelor internaționale menite să împiedice erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor. Lista este actualizată de două ori pe an, fiind structurată în două secțiuni: anexa 1, unde apar jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale, și anexa 2, unde sunt trecute jurisdicțiile cooperante, aflate doar sub monitorizarea Consiliului UE și care au adus îmbunătățiri suplimentare politicilor lor fiscale sau cooperării aferente.

Următoarea revizuire a listei este programată pentru luna octombrie 2022, iar companiile o pot consulta pe pagina Consiliului (aici) sau în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Lista conține în prezent în Anexa 1: Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Vanuatu, iar în Anexa 2: Anguilla, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Botswana, Costa Rica, Dominica, Hong Kong, Iordania, Israel, Jamaica, Macedonia de Nord, Malaezia, Montserrat, Qatar, Rusia, Seychelles, Thailanda, Tunisia, Turcia, Insulele Turks și Caicos, Uruguay, Insulele Virgine Britanice, Vietnam.

Dincolo de riscurile fiscale de nedeductibilitate a unor cheltuieli pentru tranzacțiile cu parteneri stabiliți într-unul dintre aceste state, lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale (anexa 1) mai este importantă de urmărit pentru companiile de România și pentru că ea poate genera obligații de depunere anuală a declarației privind beneficiarii reali.

Mai exact, deși a fost gândită inițial ca o raportare anuală pentru toate companiile, declararea beneficiarilor reali a devenit, începând din 2022, obligatorie sub această formă doar pentru firmele care au în acționariat entități care provin din țări necooperante în scopuri fiscale sau state cu risc de spălare a banilor. Juridiscțiile necooperante sunt exact cele de pe lista publicată de două ori pe an de Consiliul UE (în Anexa 1, menționată anterior).

Pentru cea de-a doua categorie de state care generează obligația de depunere anuală a declarației privind beneficiarii reali, cele considerate cu risc de spălare a banilor, trebuie consultată o altă listă, întocmită și actualizată periodic de Grupul de Acțiune Financiară pentru controlul spălării de bani al Consiliului UE. Și această listă este structurată în două secțiuni – o secțiune dedicată juridiscțiilor considerate cu risc crescut de spălare a banilor și o alta, care cuprinde statele aflate doar sub monitorizare.

Conform Legii nr. 135/2021 (care a modificat reglementările în privința depunerii declarației de beneficiari reali), lista statelor cu risc de spălare a banilor este publicată și actualizată periodic pe site-ul Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Astfel, companiile românești trebuie să urmărească ONPCSB pentru a consulta această listă, nefiind necesar să verifice direct entitățile internaționale care le întocmesc. Pe site-ul ONPCSB, listele sunt publicate: aici.

Lista conține în prezent, la secțiunea 1 (state cu risc crescut de spălare a banilor) Coreea de Nord și Iran, iar în secțiunea 2 (jurisdicții aflate sub monitorizare pentru riscuri de spălare a banilor): Albania, Barbados, Burkina Faso, Cambodgia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Insulele Cayman, Haiti, Jamaica, Iordania, Mali, Malta, Maroc, Myanmar, Nicaragua, Pakistan, Panama, Senegal, Sudanul de Sud, Syria, Turcia, Uganda, Yemen.

Ruxandra Jianu, Tax Partner Biriș Goran

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti