Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Warsaw Centre for Intoxicated Persons sancționat pentru înregistrarea pacienților
07.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Autoritatea pentru Protecția Datelor din Polonia a anunțat că a finalizat o investigație la operatorul Warsaw Centre for Intoxicated Persons.

Autoritatea poloneză de supraveghere (AS) a fost informată cu privire la practicile aplicate de Centrul de dezintoxicare din Varșovia în legătură cu sistemul său de supraveghere. Centrul a fost acuzat că înregistrează sunetul în incinta unității prin intermediul sistemului de supraveghere instalat fără niciun temei legal, potrivit unui comunicat.

AS poloneză a solicitat operatorului să comenteze informațiile primite și să indice temeiul juridic care îl autorizează să colecteze date cu caracter personal sub formă de sunet. Ca temei juridic pentru datele prelucrate în acest mod, operatorul a indicat că prelucrarea datelor este necesară pentru respectarea unei obligații legale. Operatorul a făcut referire la reglementările incluse în Legea poloneză privind educația în stare de sobrietate și combaterea alcoolismului, la actele executive ale acestei legi și la statutul Centrului.

Operatorul a confirmat că sistemul său înregistrează atât video, cât și audio, iar scopul prelucrării este, printre altele, exercitarea unei supravegheri continue asupra persoanelor aduse la dezalcoolizare pentru a le asigura siguranța. Operatorul a informat, de asemenea, că semnalul audio și video este înregistrat și stocat între 30 și 60 de zile, cu excepția cazului în care înregistrarea este asigurată ca probă în cadrul unor proceduri în curs.

Explicația furnizată de operator a arătat că datele, inclusiv cele audio, au fost înregistrate din 2016 până în 2021. Faptul că sunetul a fost înregistrat pentru o perioadă atât de lungă de timp face ca încălcarea să se refere potențial la un număr mare de persoane.

În opinia AS poloneză, înregistrarea vocilor unor persoane care se află adesea în stare de intoxicație alcoolică, ceea ce le împiedică să facă declarații conștiente sau să controleze sunetele pe care le emit, este excesivă și neintenționată.

Autoritatea pentru Protecția Datelor din Polonia a declarat că operatorul nu poate invoca niciunul dintre motivele enumerate la articolul 6.1 din RGPD, și în special cel indicat la articolul 6.1 litera (c), potrivit cărora prelucrarea datelor este necesară pentru respectarea unei obligații legale la care este supus operatorul. În plus, niciunul dintre regulamentele care reglementează activitatea Centrului nu permite să înregistreze acest tip de date (sunet) în cadrul supravegherii.

La stabilirea cuantumului amenzii administrative, gradul de cooperare a fost luat în considerare ca circumstanță atenuantă. De asemenea, operatorul a reacționat (deși nu imediat) la notificarea de inițiere a procedurilor administrative, a încetat (preventiv – până la emiterea deciziei) prelucrarea datelor și a șters toate datele înregistrate, ceea ce a demonstrat considerație față de drepturile persoanelor vizate.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 PLN (aproximativ 2.200 EUR).

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti