Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Daria Niculcea: Succesul în orice profesie juridică vine cu foarte multă muncă
08.07.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Daria Niculcea

Daria Niculcea

Alina Matei: Mulțumesc, Daria Niculcea, Executive Director JURIDICE.ro, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să te rog să ne spui ce te definește pe tine ca profesionist?

Daria Niculcea: Mulțumesc și eu, Alina. În primul rând, vreau să fac câteva precizări: eu nu cred că sunt ”woman in law”, deși sunt absolventă a unei facultăți de drept, ceea ce fac în ultimii 10 ani s-ar numi mai mult ”woman on all sides of the law”. 🙂  În al doilea rând, mi-am dorit și știi bine că am insistat mult să avem acest proiect, dedicat doamnelor din domeniul juridic, de toate vârstele și din toate profesiile juridice (sunt foarte multe proiecte extraordinare dedicate doamnelor avocat și în special celor care au demonstrat ceva în carieră), dar cred că putem învăța unele de la altele indiferent de profesia juridică din care venim sau indiferent de vârstă.

Referitor la întrebarea ta, cred că ceea ce mă definește cel mai mult atât profesional, cât și personal, de când mă știu, este curiozitatea și dorința veșnică de a învăța, de a evolua. De ce zic că mă definește și profesional, pentru că tot ce am făcut în ultimii 10 ani (alături de voi, la J) a fost ghidat de această dorință de a învăța în continuu. În fiecare zi am simțit că am mai învățat ceva nou, iar asta mi-a dat multă energie și curaj.

Alina Matei: Din experiența ta, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Daria Niculcea: Cred că în ziua de azi implicarea femeilor în domeniul juridic este nelimitată, dacă își propun acest lucru. În același timp, cred că foarte multe dintre noi am avut noroc în viață și nu realizăm acest lucru (sau nu vrem să recunoaștem, atât nouă cât și celorlalți). Această implicare (uneori deplină) de care dau dovadă doamnele din domeniul juridic vine de multe ori cu sacrificii (uneori dureroase, care duc la regrete ulterioare).

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Daria Niculcea: În acest moment al vieții nu cred că sunt în măsură să spun ce filtre ar trebui să parcurgă ca nu fie afectate rolul de soție/mamă.

Cum spuneam mai sus, implicarea în profesie vine de foarte multe ori (nu mereu) cu anumite sacrificii/compromisuri pe care femeia juristă le face. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care am inițiat acest proiect. Cred că de multe ori tinerele studente la drept nu realizează ce urmează ulterior. Succesul în orice profesie juridică vine cu foarte multă muncă. Deși cunosc femei care au reușit să exceleze în toate (să fie și soții extraordinare și mame bune și profesioniste desăvârșite), mi se pare că nu este deloc ușor să le faci pe toate la fel de bine. Mereu îmi pun întrebarea ce ar trebui să fac ca peste 20-30 de ani să pot spune că sunt o femeie împlinită atât profesional cât și personal și să nu am regrete majore (regrete mici avem oricum cu toții).

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Daria Niculcea: Din interacțiunea mea cu femei juriste în ultimii 10 ani, mi se pare că da. Aproape în toate profesiile văd mai multe doamne decât domni. Dacă câțiva ani în urmă se putea spune că totuși nu sunt implicate în funcțiile de conducere, în ultimii ani am văzut tot mai multe societăți de avocatură fondate de femei, femei decan și prodecan a unor facultăți de drept și barouri, femei președinte de instanță etc.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Daria Niculcea: Sunt complet de acord că fiecare este responsabil de propriile alegeri în viață, atât personale cât și profesionale. Tata îmi spunea mereu: cum îți așterni așa dormi. Cred că oamenii în general, nu neapărat femei sau bărbați, juriști sau nejuriști, ar trebui să aibă grijă să se uite mai întâi la ei înainte să îi judece pe ceilalți, iar atunci când nu pot să facă un bine, mai bine să nu facă nimic. Mi-a plăcut cum a spus-o Jordan Peterson: ”Înainte de a judeca lumea, asumă-ți responsabilitatea pentru propria ta viață.”

Alina Matei: Ai avut un model feminin care te-a inspirat de-a lungul timpului?

Daria Niculcea: Da, am avut mai multe modele (atât feminine, cât și masculine). O să mă refer acum la cele feminine: în primul rând, mama și bunica. De la ele am învățat ce înseamnă să fii harnică, loială și dedicată. De la tine, Alina, am învățat ce înseamnă încrederea în sine. De la prietenele mele am învățat să mă pun pe mine pe primul loc (nu la modul egoist, dar înainte să ai grijă de alții trebuie să înveți să ai grija de tine). De la fiecare doamnă cu care interacționez încerc să învăț câte ceva (nu mereu reușesc, dar am grijă ca interacțiunile cu cei din jur să aducă măcar un învățământ dacă nu ceva mai mult).

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru tine, din punct de vedere personal și profesional?

Daria Niculcea: Știu că foarte mulți au suferit în acea perioadă și îmi pare foarte rău, dar pentru mine epoca COVID a fost una benefică, pe toate planurile. Pe de o parte am descoperit că pot fi mult mai eficientă, că afacerea noastră funcționează foarte bine online și ca putem face chiar mai multe lucruri acum, pe de altă parte am descoperit că sunt introvertită și că mă încarc de energie singură, nu de la oameni. Am avut mai mult timp să comunic cu cei pe care îi iubesc.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Daria Niculcea: Să iubească și să fie iubite!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Daria Niculcea: Eu mulțumesc.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti