Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Gura Humorului. Lipsa unei cauze de întrerupere a cursului prescripției – lege penală mai favorabilă
08.07.2022 | Renata DUMITRAȘ

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Renata Dumitraș

Renata Dumitraș

Judecătoria Gura Humorului a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă, prev. de art. 255 alin (1) Cod penal și ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. (2) Cod penal, întrucât s-a împlinit termenul general de prescripție, faptele pentru care aceștia au fost trimiși în judecată prin rechizitoriul din data de 15.07.2020 fiind comise la data de  04.09.2013.

Șirul de argumente pe care se sprijină soluția instanței se raportează la interpretarea Deciziilor CCR nr. 297/2018 și nr.358/2022 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) Cod penal și la prevederile art. 5 alin. (2) din Cod penal referitoare la aplicarea legii penale mai favorabile în timpul judecății în cazul actelor normative declarate neconstituționale.

Instanța a încuviințat cererile inculpaților de a fi judecați în baza procedurii simplificate, și ca urmare, în baza art. 349 alin. (2) Cod procedură penală, a reținut că situația de fapt este susținută de probele administrate în cursul urmăririi penale. Cu toate acestea, a constatat că în privința faptelor imputate inculpaților a intervenit prescripția răspunderii penale și a hotărât că răspunderea penală în cauză se impune a fi înlăturată.

Având în vedere împrejurarea conform căreia de la data publicării Deciziei CCR nr. 297/26.04.2018, mai exact 25 iunie 2018, și până la data intrării în vigoare a OUG 71/30.05.2022 prin care legiuitorul a modificat cuprinsul art. 155 alin. (1) Cod Penal, fondul activ al legislației nu a prevăzut vreun caz de natură a  întrerupere prescripția răspunderii penale, instanța a apreciat că:  “Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022 configurează, prin efectele pe care le produc la nivelul normei înscrise în cadrul art. 155 alin. (1) Cod penal, un veritabil criteriu concret de determinare a legii penale mai favorabile până la soluționarea definitivă a cauzei, constând dintr-un regim juridic mai favorabil aplicabil unei cauze care înlătură răspunderea penală (prescripția răspunderii penale)”.

Prin urmare, instanța a concluzionat că “legea penală care a reglementat în cuprinsul art. 155 alin. (1) Cod penal soluția normativă declarată neconstituțională, de la intrarea sa în vigoare (1 februarie 2014) și până la modificarea dispoziției legale prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 71/2022, este o lege penală substanțială în concret mai favorabilă persoanei acuzate până la soluționarea definitivă a cauzei, aplicabilă astfel în mod global raportului de conflict.”  (Sentința penală nr. 146 din 5 iulie 2022, pronunțată de Judecătoria Gura Humorului)

Av. Renata Dumitraș, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti