Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Tribunalul Arad. Înlocuirea amenzii cu avertisment nu atrage după sine și anularea sancțiunii complementare
11.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, Jurisprudență Tribunale
JURIDICE - In Law We Trust

Printr-un proces pe rolul Judecătoriei Arad, un șofer sancționat contravențional cu amendă căruia i s-a aplicat și sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru că a circulat cu 174 de km/h pe o porțiune de drum unde viteza maximă era de 100 km/h a cerut anularea sancțiunii, potrivit ziare.com.

Soferul a invocat starea de necesitate, arătând că a circulat cu depăşirea vitezei legale pentru că, în calitate de agent de pază, trebuia să ajungă de urgenţă la o intervenţie, iar tot atunci soţia îi comunicase că fiul lor în vârstă de doi ani se simţea rău şi trebuia dus de urgenţă la spital.

Judecătoria Arad a respins cererea de anulare a sancțiunii arătând că „petentul nu a dovedit în niciun fel cele invocate, iar starea de necesitate nu poate fi reţinută pe baza unei simple susţineri”.

Sentința a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Arad. Acesta a fost admis în parte, iar amenda a fost transformată în avertisment.

Judecătorii au arătat că:

– pentru intervenția, în calitate de agent de pază, depășirea vitezei nu se justifică „chiar dacă ea ar fi reală, nu justifică starea de necesitate şi nu înlătură sau atenuează răspunderea contravenţională a petentului. În atare împrejurare, era necesar să apeleze Sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă la numărul de telefon 112, nu să circule cu atare viteză, punând în pericol pe ceilalţi participanţi la traficul rutier şi fără însemnele prevăzute de codul rutier pentru autovehiculele care circulă în regim de intervenţie”.

– având în vedere că „fiul său se simţea rău şi că a fost sunat de soţia sa că acesta trebuie dus la spital, acesta şi decedând ulterior, justifică aplicarea sancţiunii avertismentului”.

– transformarea amenzii în avertisment nu atrage după sine și anularea sancțiunii complementare (suspendarea permisului de conducere) „nu se justifică cererea de înlăturare a celei complementare pe perioada specificată, cea din urmă fiind incidentă în mod obligatoriu în situaţia depăşirii limitei maxime de viteză cu mai mult de 50 km/oră, iar instanţele nu sunt în măsură să înlăture sancţiunea complementară”.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti