Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Laura Codruța Kövesi s-a întâlnit cu Maia Sandu la Chișinău
13.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 12 iulie 2022, Laura Codruța Kövesi, în cadrul întâlnirii cu Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, a declarat: „Mulțumesc pentru prezența dumneavoastră astăzi.

Aș începe prin a mulțumi domnului Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției pentru primirea călduroasă și pentru discuția interesantă.

Ce înseamnă că fii cetățean al Uniunii Europene pentru cei mai mulți dintre noi?

– Ca parte a Schengen, înseamnă libertatea de circulație și o securitate sporită.

– Ca parte a zonei Euro, înseamnă să fi plătit și să plătești în Euro.

– Ca parte a zonei EPPO înseamnă să te bazezi pe Parchetul European în ceea ce privește protejarea bugetului Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, înseamnă acceptarea ideii unei justiții europene.

Parchetul European a început să funcționeze vara trecută. În primul an de activitate, am înregistrat și analizat peste 4000 de sesizări, am înghețat bunuri provenite din infracțiuni de peste 259 milioane Euro (de 4 ori bugetul Parchetului European), am trimis în instanțe 28 de rechizitorii și am obținut 4 condamnări definitive.

Evident, sunt aici pentru a transmite un semnal: Parchetul European este pregătit să ajute autoritățile naționale din Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Desigur, în limitele competențelor, expertizei noastre și a mandatului nostru.

Un prim pas concret este semnarea în cursul zilei de mâine a unui acord de cooperare cu Parchetul General al republicii Moldova.

În calitate de țară candidată, Moldova va primi finanțări considerabile de la Bugetul Uniunii Europene în anii următori.

Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență, în limitele noastre de competență.

Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor financiare ale intereselor Uniunii Europene și să facem schimb de informații în calitate de parteneri.

Astăzi am avut întâlniri doamna Maia Sandu, președintele Moldovei, doamna Natalia Gavrilița prim ministru și domnul Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției.

Am discutat dacă modelul Parchetului European poate fi o sursă de inspirație pentru posibile reforme sau măsuri organizatorice mai ample. 

O sugestie din partea mea a fost nu doar să existe o cooperare cu  Parchetul European, dar totodată să se inițieze procesul de armonizare a legilor moldovene cu cele europene, mai precis legislația privind prevenirea și combaterea corupției și a fraudei la interesele financiare ale Uniunii Europene.

În cursul zilei de mâine mă voi întâlni și cu responsabilii de coordonare a asistenței Uniunii Europene, procurorii din domeniul combaterii corupției și crimei organizate, reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii în materie de corupție și spălarea banilor, precum și cu organizații ale societății civile active în domeniul combaterii corupției.

NU am venit aici să dau lecții.

Am venit să împărtășesc din experiența mea de procuror, în calitate de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene și în calitate de cetățean al Uniunii Europene din România.

În această calitate, dați-mi voie să împărtășesc câteva reflecții generale cu dumneavoastră.

Procesul de aderare la Uniunea Europeană este deseori prezentat în termeni tehnici. Armonizare legislativă, negociere de capitole, aliniere la standarde europene, reforme structurale.

Toate acestea văzute ca un mijloc de realizare a unui scop: membru într-un club exclusivist cu multe beneficii.

Cred că aceasta este o concepție greșită.

A deveni membru al Uniunii Europene înseamnă a fi parte a unei comunități de popoare și valori.  În esență, înseamnă adeziunea la un model de civilizație. Declari că vrei să fii stăpânul destinului tău.  Aceasta cere multe sacrificii și asumarea responsabilității.

Deveniți membru al Uniunii Europene nu pentru ca este atractiv dar pentru ca înseamnă ceva pentru voi.

Nu pentru că doriți să fiți alături de europeni, ci pentru că vă simțiți voi înșivă europeni.

Înțelegerea acestui lucru poate schimba modul în care abordați procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Tot ce veți face pentru a deveni membru al Uniunii Europene faceți pentru voi și nu pentru a răspunde așteptărilor altcuiva.

Vă mulțumesc pentru atenție și aștept întrebările dumneavoastră.”

***

Marți, 12 iulie 2022, Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, s-a întâlnit astăzi cu Laura Codruța Kövesi, Procurorul-șef european, potrivit unui comunicat.

Maia Sandu: „Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și a proprietăților publice, și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a unor instrumente eficiente ca să combată flagelul corupției. Astfel putem îmbunătăți relația cetățenilor cu statul și putem spori calitatea vieții oamenilor. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE. Statul de drept, eficiența sectorului justiției și capacitatea instituțiilor de stat de a funcționa eficient, fără corupție, sunt hotărâtoare în calea noastră de euro-integrare. Eliminarea flagelului corupției este importantă și în contextul gestionării fondurilor de dezvoltare, pe care țara noastră le va accesa în drumul spre UE. Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti