Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Reglementarea obligațiilor prestatorilor de servicii de cripto-active în cadrul propunerii de Regulament privind AML/CFT
13.07.2022 | Lorena-Elena STĂNESCU

Secţiuni: Articole, Cyberlaw, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lorena-Elena Stănescu

Lorena-Elena Stănescu

În data de 21 iulie 2021, Comisia Europeană a publicat pachetul legislativ privind instituirea unui cadru de reglementare unic la nivelul UE în materie de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului. Cu scopul de a crește eficacitatea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, legiuitorul a prevăzut reglementarea unui regim armonizat de aplicare a normelor referitoare la evaluarea riscurilor la nivelul statelor membre și a unei supravegheri uniforme în spațiul european.

Noua arhitectură normativă este întregită prin cuprinderea unui cadru de reglementare a tranzacțiilor cu cripto-active și de asigurare  a trasabilității transferurilor de cripto-active. Nu trebuie omis că aplicabilitatea normelor AML/CFT în industria cripto-activelor trebuie privită în lumina întregului pachet financiar digital al Comisiei Europene. Aprobarea Regulamentului privind piețele cripto-activelor și de modificare a Directivei (UE) 2019/1937 („MiCA”), ce va reglementa condițiile de autorizare și funcționare a emitenților de cripto-active și a furnizorilor de servicii de cripto-active pe piața unică din UE, va fi primul pas către actualizarea cadrului juridic european în acest domeniu. În strictă corelație cu MiCA, trebuie avută în vedere și propunerea privind un regim-pilot pentru infrastructurile pieței bazate pe tehnologia registrelor distribuite.

Nu în ultimul rând, cu scopul de a asigura coerență în domeniul de politică a transferurilor de fonduri de active virtuale, legiuitorul european a actualizat obligațiile privind schimbul de informații în contextul transferurilor electronice, cunoscute la nivel internațional sub denumirea de „regula privind însoțirea” („travel rule”), care a fost pusă în aplicare în cadrul dreptului Uniunii prin Regulamentul (UE) 2015/847 în conformitate cu Recomandările GAFI. Prin recenta Propunere de revizuire a Regulamentului 2015 /847/UE se introduc în legislația europeană noi cerințe aplicabile prestatorilor de servicii de active virtuale, prin reglementarea obligației acestor entități de a colecta și de a pune la dispoziție date privind inițiatorii și beneficiarii transferurilor de active virtuale, inclusiv cripto-active, pe care le efectuează.

Odată cu creșterea utilizării inteligenței artificiale, precum și cu folosirea DLT-ului, a blockchain-ului și a criptomonedelor, se poate spune că a început o nouă etapă în privința conformării cu politicile AML/CFT. În această primă fază, asistăm la aplicarea principiului „aceleași servicii, aceleași riscuri, aceleași reguli și aceeași supraveghere”, atenția autorităților fiind acordată, în mod special, scalării și absorbției ultimelor tehnologii, însă, în timp, este posibil să observăm o schimbare de paradigmă în modul în care sunt monitorizate tranzacțiile și evaluate riscurile utilizatorilor (spre exemplu, în cazul produselor DeFi).

Aceste aspecte sunt detaliate în articolul „Reglementarea obligațiilor prestatorilor de servicii de cripto-active în cadrul propunerii de Regulament privind AML/CFT”, scris de Lorena-Elena Stănescu, publicat în „Revista română de drept penal al afacerilor” nr. 1/2022, Ed. Universul Juridic, 2022.

Av. dr. Lorena-Elena Stănescu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti