Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Delapidare. Prescripția răspunderii penale


14.07.2022 | Andreea COMAN
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel București a admis apelul declarat de inculpat și a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a apreciat că între momentul dispunerii efectuării urmăririi penale in rem şi până la data de 30 mai 2022, când termenul de prescripție general al răspunderii penale era deja împlinit, nu a existat niciun act de întrerupere (și nici de suspendare) a cursului acelei prescripţii, împrejurare în care este lipsit de relevanță dacă normele care reglementează efectul întreruptiv de prescripţie al actelor de procedură sunt norme de drept substanţial, susceptibile a fi aplicate ca lege penală mai favorabilă sau norme de drept procesual, supuse principiului „tempus regit actum”. De asemenea, s-a apreciat că nu este necesară repunerea cauzei pe rol, pentru punerea în discuţie a suspendării acesteia, în raport cu sesizările înregistrate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, întrucât soluţionarea prezentei cauze nu depinde de lămurirea care, eventual, ar fi dată chestiunii de drept la care se referă acele sesizări. (Curtea de Apel București, secția penală, decizia nr. 941 din 5 iulie 2022, www.rejust.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro