Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Ziua mondială a competențelor tinerilor
15.07.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Drepturile omului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială a competențelor tinerilor este marcată, anual, la data de 15 iulie.

În 2014, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat ziua de 15 iulie drept Ziua mondială a competențelor tinerilor, pentru a sărbători importanța strategică a dotării tinerilor cu competențe pentru angajare, muncă decentă și antreprenoriat. De atunci, Ziua mondială a competențelor tinerilor a oferit o oportunitate unică de dialog între tineri, instituții de educație și formare tehnică și profesională, firme, organizații ale angajatorilor și ale lucrătorilor, factorii de decizie și partenerii de dezvoltare.

***

Ziua mondială a competențelor tinerilor 2022 are loc pe fondul eforturilor concertate de redresare socio-economică din pandemia de COVID-19, care sunt interconectate cu provocări precum schimbările climatice, conflictele, sărăcia persistentă, inegalitatea în creștere, schimbările tehnologice rapide, tranziția demografică și altele.

Femeile și fetele tinere, tinerii cu dizabilități, tinerii din gospodăriile mai sărace, comunitățile rurale, popoarele indigene și grupurile minoritare, precum și cei care suferă consecințele conflictelor violente și ale instabilității politice, continuă să fie excluși din cauza unei combinații de factori. În plus, criza a accelerat mai multe tranziții în care lumea muncii trecea deja, ceea ce adaugă straturi de incertitudine cu privire la abilitățile și competențele care vor fi solicitate după depășirea pandemiei.

Națiunile Unite și agențiile sale, cum ar fi UNESCO-UNEVOC, sunt bine plasate pentru a ajuta la abordarea acestor provocări prin reducerea barierelor de acces în lumea muncii, asigurându-se de competențele dobândite ca fiind recunoscute și certificate și oferind oportunități de dezvoltare a competențelor pentru cei care nu au avut acces la  școală și cei care nu au un loc de muncă, educație sau formare. În acest deceniu de acțiune pentru Agenda 2030, implicarea deplină a tinerilor în procesele globale este vitală pentru a genera schimbări pozitive și inovare.

În acest an, cu ocazia Zilei mondiale a competențelor tinerilor, se organizează două evenimente virtuale:

Tineretul contează: Sărbătorim abilitățile pentru viitor

Tineretul contează: Sărbătorirea competențelor pentru viitor este organizată de Temasek Polytechnic, Singapore, în colaborare cu UNESCO-UNEVOC, Centrele UNEVOC, parteneri locali și regionali. Simpozionul principal va da startul unei serii de programe și evenimente pentru a sărbători WYSD Asia-Pacific 2022.

Transformarea competențelor tinerilor pentru viitor

Sărbătorile Zilei mondiale a competențelor tinerilor din 2022 vor evidenția concentrarea continuă pe Summitul Transforming Education (septembrie 2022) și vor contribui la activitatea desfășurată în cadrul piesei sale tematice de acțiune „Învățare și competențe pentru viață, muncă și dezvoltare durabilă”. Summit-ul este un eveniment global inspirat de tineret de o importanță majoră pentru viitorul a milioane de tineri. Este pregătit de, cu și pentru tineri.

Evenimentul global „Transformarea competențelor tinerilor pentru viitor” este co-organizat de Misiunile Permanente ale Portugaliei și Sri Lanka la Națiunile Unite, împreună cu UNESCO, OIM și Biroul Trimisului Secretarului General pentru Tineret. Acesta va reuni tineri, guverne, agenții ONU, sectorul privat și reprezentanți ai societății civile pentru a analiza impactul crizelor actuale asupra tinerilor din întreaga lume și pentru a discuta despre modul în care tinerii se pot adapta rapid la cerințele unei lumi în continuă schimbare.

Tinerii sunt motoarele schimbării și trebuie să fie pe deplin implicați în deciziile care le afectează viitorul. Ghidat de strategia Națiunilor Unite pentru Tineret 2030, îndemn pe toată lumea să acționeze pentru dezvoltarea competențelor tinerilor ca prioritate, la Summit și nu numai.”  – Secretarul general al ONU António Guterres

Pentru mai multe informații, vizualizați pagina web a campaniei.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti