Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CEDO. Aviz consultativ ref. diferența de tratament aplicat asociațiilor de proprietari de terenuri înainte și după crearea unei asociații municipale de vânători autorizate


14.07.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 13 iulie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis, în unanimitate, un aviz consultativ ca răspuns la o cerere (nr. P16-2021-002) formulată de Consiliul de Stat al Republicii Franceze.

În cererea sa, Consiliul de Stat a întrebat Curtea cu privire la criteriile relevante pentru a aprecia compatibilitatea cu articolul 14 (interzicerea discriminării) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecția proprietății) a unei dispoziții legislative care exclude posibilitatea ca asociațiile de proprietari de terenuri constituite după crearea unei asociații municipale de vânătoare agreate (association communale de chasse agréée – ACCA) să își retragă terenurile de pe fondurile de vânătoare ale ACCA, odată ce au atins suprafața minimă pentru a putea face acest lucru.

În avizul consultativ, Curtea a răspuns că Consiliul de Stat va trebui mai întâi să evalueze dacă diferența de tratament – care rezultă din articolul L. 422-18 din Codul mediului, în redactarea ulterioară Legii din 24 iulie 2019 – între asociațiile „care au o existență recunoscută înainte de data creării АССА” și asociațiile înființate după această dată ar putea intra în domeniul de aplicare al articolului 14 din Convenție coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 și, în caz afirmativ, dacă această diferență se referă la persoane aflate în situații analoge sau relativ similare.

În cazul în care răspunsul la fiecare dintre aceste două întrebări preliminare era afirmativ, Curtea a precizat că, pentru a stabili dacă diferența de tratament în cauză era „legitimă și rezonabilă” și, prin urmare, compatibilă cu articolul 14 din Convenție coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1, instanța solicitantă va trebui să se asigure: în primul rând, că, făcând o distincție între categoriile de proprietari de terenuri sau de drepturi de vânătoare pe baza datei la care a fost înființată asociația lor, legiuitorul a urmărit unul sau mai multe „scopuri legitime”; în al doilea rând, că legea a oferit un temei juridic care să îndeplinească cerința de legalitate consacrată de articolul 1 din Protocolul nr. 1; și, în al treilea rând, că a existat un „raport rezonabil de proporționalitate” între mijloacele utilizate și scopul (scopurile) legitim (legitime) urmărit (urmărite).

În această privință, aprecierea instanței solicitante ar trebui să fie efectuată în lumina criteriului „în mod vădit lipsit de un temei rezonabil” în ceea ce privește controlul utilizării bunurilor, în sensul articolului 1 al doilea paragraf din Protocolul nr. 1.

La evaluarea proporționalității măsurii care stabilește diferența de tratament în cauză, instanța solicitantă ar trebui să ia în considerare, printre altele, natura criteriului de diferențiere introdus de lege și impactul acestuia asupra marjei de apreciere a autorităților naționale; alegerea mijloacelor utilizate pentru atingerea scopului (scopurilor) urmărit(e); caracterul adecvat al mijloacelor utilizate în raport cu scopul (scopurile) urmărit(e); și impactul mijloacelor utilizate.

:: Avizul

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti