Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Ministerului Afacerilor Interne
16.07.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Ministerului Afacerilor Interne este marcată, anual, la data de 16 iulie.

Ministerul Afacerilor Interne a fost fondat la data de 16 iulie 1862, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Nicolae Kretzulescu, ministru Secretar de Stat la Departamentul din Întru, semnează Ordonanța nr. 495 prin care sunt contopite Cancelariile Ministerului de la București și Iași și se pun bazele înființării unui singur Minister de Interne, cu sediul în Capitală.

***

Joi, 14 iulie a.c., în prezența domnului Nicolae Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României, și a domnului Lucian Nicolae BODE, ministrul Afacerilor Interne, a avut loc ceremonia prilejuită de Ziua Ministerului Afacerilor Interne.

Cu această ocazie, ministrul Lucian Bode a acordat cele mai importante distincții MAI – Emblema și Placheta de Onoare – angajaților din cadrul structurilor centrale și teritoriale care s-au evidențiat prin modul în care și-au îndeplinit atribuțiile sau au săvârșit acte de eroism, fapte deosebite sau acțiuni civice în sprijinul cetățenilor români sau al refugiaților din Ucraina.

Selecția colegilor care au fost premiați astăzi nu a fost una ușoară pentru că sunt foarte mulți cei care dovedesc zilnic vocația pentru profesia pe care și-au ales-o. Sunt oameni devotați care au obținut rezultate excepționale. Am mare încredere în angajații MAI, în experiența celor cu vechime, în optimismul și energia și dorința de a învăța a celor tineri. Am încredere în devotamentul și profesionalismul tuturor. Vă felicit că ne reprezentați cu cinste instituția, pentru că iubiți profesia și pentru că sunteți o sursă de inspirație pentru cei din jurul vostru, a transmis ministrul afacerilor interne.

De asemenea, au primit Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne campionii David Popovici și Ancuța Bodnar, legitimați la Clubului Sportiv Dinamo București, în semn de apreciere pentru performanțele sportive din ultima perioadă.

În cadrul ceremoniei ministrul Lucian Bode a vorbit despre semnificația Zilei MAI și despre cele mai importante misiuni ale structurilor MAI: Este un moment cu o simbolistică aparte pentru toți cei care fac parte din Ministerul Afacerilor Interne și, în egală măsură pentru întreaga societate în slujba căreia acționează structurile noastre. (…)În ultimii doi ani, structurile MAI au fost în prima linie în lupta cu pandemia. Am avut un singur țel: protejarea vieții cetățenilor. A fost un test dur pentru întreaga societate, dar împreună l-am trecut cu multe lecții învățate. Anul acesta, din perspectiva contextului de securitate, este unul extrem de complex si așa va rămâne în continuare pentru că provocările nu s-au încheiat încă. Revenirea războiului în Europa, odată cu agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a pus la încercare capacitatea de reacție a sistemelor publice. Sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională a fost din nou în prima linie și a gestionat eficient toate aceste provocări. Volumul de munca a fost unul semnificativ, mă refer la gestionarea unui flux de peste 1,5 milioane de cetățeni ucraineni, care de la debutul conflictului militar au intrat pe teritoriul României, la operaționalizarea hub-ului logistic de la Suceava, dar și la celelalte tabere mobile pentru refugiați.

Totodată, demnitarul a reiterat faptul că structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor intensifica activitățile de prevenire și combatere a fenomenului infracțional, cu accent pe combaterea traficului de droguri, a traficului de țigări, dar și pe reducerea numărului de accident rutiere.

În contextul aniversării de anul acesta, când se împlinesc 160 de ani de la înființarea ministerului, prin ordin al ministrului afacerilor interne a fost adoptat Drapelul distinctiv al MAI.

La activitatea de astăzi au mai participat reprezentanții conducerii MAI, șefii structurilor centrale și, prin sistemul de videoconferință, șefii structurilor teritoriale.

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj cu prilejul Zilei Ministerului Afacerilor Interne:

Se împlinesc 160 de ani de la momentul înființării primului Minister de Interne. În prezent, instituția dumneavoastră este una modernă, care trebuie să asigure cu un profesionalism din ce în ce mai ridicat siguranța cetățenilor noștri și să se implice activ în atingerea unor obiective strategice la nivelul Uniunii Europene.

Apreciez eforturile însemnate depuse pentru prevenirea și combaterea infracționalității, a migrației ilegale și pentru securizarea frontierei de stat și a frontierei comune a Uniunii Europene.

Printre principalele obiective ale Ministerului Afacerilor Interne trebuie să se afle și contribuția la finalizarea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen, consolidarea Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, protecția infrastructurilor critice naționale și creșterea rezilienței în toate domeniile de activitate socială.

Prin aplicarea corectă și fără discriminare a legii, aveți misiunea de a-i face pe toți cetățenii țării noastre să se simtă protejați și permanent în siguranță.

De aceea, le mulțumesc tuturor polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră și celorlalți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care, prin devotamentul și dăruirea lor, veghează la securitatea cetățenilor noștri și la respectarea drepturilor și a libertăților acestora.

Le mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul unor misiuni sau formate de cooperare multinaționale și care, prin dăruire și implicare, contribuie la creșterea prestigiului țării noastre la nivel internațional.

Totodată, aducem astăzi un pios omagiu acelora care, în țară sau în afara frontierelor României, au făcut sacrificiul suprem în slujba cetățeanului și în îndeplinirea misiunilor care le-au fost încredințate.
Astăzi, când Europa se află în fața celei mai grave crize de securitate din ultimele decenii, cauzate de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, statele din regiune, inclusiv România, se confruntă cu fluxuri semnificative de refugiați.

Ministerul Afacerilor Interne, alături de alte instituții ale statului, se află în linia întâi a sprijinirii acestor oameni a căror viață este dramatic afectată de război, inclusiv prin facilitarea transferului de sprijin umanitar internațional către poporul ucrainean.

Vă îndemn să continuați a vă îndeplini toate misiunile cu cinste, integritate, onestitate și fermitate, contribuind astfel la consolidarea sentimentului de siguranță publică, de care cetățenii României au atâta nevoie.

La mulți ani și multă sănătate !

Mesajul a fost prezentat de către Ion Oprișor, Consilier Prezidențial – Departamentul Securității Naționale, în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti