Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Precizările Asociației „Inițiativa pentru Justiție” ref. Alegerile CSM 2022
15.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 15 iulie 2022, Asociația „Inițiativa pentru Justiție”, a dat publicității următorul comunicat:

Față de de dezinformările apărute pe anumite site-uri cu privire la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Asociația Inițiativa pentru Justiție, asociație profesională a procurorilor, face cunoscute următoarele:

1. Alegerile pentru CSM trebuie să se desfășoare cu respectarea procedurii prevăzute de Legea nr. 317/2004, în caz contrar CSM neputând să își exercite rolul constituțional de garant al independenței justiției.

2. Art. 8 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 prevede că, în cazul alegerilor membrilor CSM proveniți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție sau Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, dacă NICIUNUL dintre candidați nu obține majoritate de voturi, se organizează turul doi, la care participă primii doi clasați.

2. Art 16 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 prevede că, în cazul alegerilor membrilor CSM proveniți de la curțile de apel, tribunale, judecătorii și parchetele de pe lângă acestea, dispozițiile art. 8 alin. (4) se aplică în mod CORESPUNZĂTOR.

4. Textele de lege indicate sunt clare, întrucât pentru orice vorbitor de limba română, „niciunul” nu înseamnă „vreunul”, iar „se aplică în mod corespunzător” nu înseamnă „se procedează invers”.

5. Potrivit art. 6 alin. (2) din Legea 317/2004, data alegerilor se stabilește de CSM. Stabilind calendarul alegerilor, CSM nu a făcut nicio referire la organizarea unui eventual tur doi pentru alegerea membrilor CSM, aspect care nu înlătură obligativitatea respectării prevederilor legale.

6. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul CSM, în cazul prezentei proceduri de alegeri pentru CSM singurele două situații în care niciun candidat nu a obținut majoritate de voturi au fost cele de la PÎCCJ-DNA-DIICOT și respectiv de la parchetele de pe lângă judecătorii.

7. În cazul PÎCCJ-DNA-DIICOT s-a procedat de îndată la organizarea turului doi, în aceeași zi stabilită de CSM pentru alegeri, acest lucru fiind posibil întrucât alegerea membrului CSM s-a desfășurat în cadrul unei adunări generale unice și într-o locație unică. În turul doi a fost declarat câștigător candidatul aflat inițial pe locul al doilea.

8. În cazul parchetelor de pe lângă judecătorii, la care, potrivit legii, adunările generale se desfășoară simultan la sediile acestora, rezultatele fiind centralizate ulterior de CSM, nu s-a organizat, până în prezent, turul doi, deși legea impune.

9. Asociația Inițiativa pentru Justiție a solicitat public CSM respectarea legii și organizarea turului doi pentru alegerea membrului CSM din partea parchetelor de pe lângă judecătorii, iar candidatul de pe locul al doilea, domnul procuror Sorin Lia, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia și co-președinte al AIJ, a formulat o contestație cu privire la rezultatul alegerilor, raportat la neorganizarea turului doi în cazul parchetelor de pe lângă judecătorii.

10. Insinuarea apărută în presa online cum că acțiunile AIJ și ale domnului procuror Sorin Lia, în nume personal, ar fi încurajat pe alți candidați, descriși ca apropiați ai judecătoarei Liei Savonea, să formuleze contestații și să solicite organizarea turului doi sunt false, pentru motivele care urmează. Orice contestație este expresia dreptului constituțional la petiționare, iar posibilitatea contestării alegerilor de către candidați este prevăzută de lege. Contestația domnului procuror Sorin Lia a fost ultima înregistrată la CSM. Poziția AIJ a fost de la început în sensul că turul doi trebuie organizat dacă și numai dacă niciun candidat nu a obținut majoritatea.

11. Apariția riscului unei interpretări în contra legii, din partea CSM, ca pretext pentru organizarea turului doi în situațiile în care există candidați care au obținut majoritatea de voturi, nu are nicio legătură cu contestația candidatului Sorin Lia sau cu solicitările AIJ de a se respecta legea, ci ține de modul în care actualul CSM a ales să acționeze în diverse ocazii până în prezent.

12. Hărțuirea constantă a membrilor AIJ, în special a celor din conducerea asociației, prin sesizări disciplinare pentru opiniile critice exprimate, reprezintă dovada suficientă că nu există vreo posibilitate de apropiere de majoritatea toxică ce a dominat CSM în ultimii ani.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti