Varia
JURIDICE

Bogdan Aurescu: Momentul oportun să acționăm în sprijinul Republicii Moldova este acum
15.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 15 iulie 2022, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, în deschiderea celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a declarat: „Lumea s-a schimbat radical de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu știm cât timp Ucraina și poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenței și dreptului lor suveran și legitim de a-și alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populației civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Vinița – un act inacceptabil, revoltător și o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional.

Știm – și vedem în fiecare zi – că războiul trimite unde de șoc mult mai departe de granițele Ucrainei. Și acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil și expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului.

Chiar și înainte de război, Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. Odată cu declanșarea războiului, s-a adăugat un nou și complex mix de provocări, cu o magnitudine amplificată, printre care creșterea dramatică a prețurilor la energie, inflația ridicată, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea de oportunități comerciale și urgența umanitară declanșată de afluxul masiv de refugiați.

Pe acest fundal dificil, de la reuniunea noastră de la Berlin, Republica Moldova a făcut pași uriași în ceea ce privește agenda sa europeană. La Consiliul European din 23-24 iunie, a fost acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată – o decizie cu adevărat istorică, ce a deschis calea care va conduce, în cele din urmă, când toate condițiile și criteriile vor fi fost îndeplinite, la integrarea în UE.

Felicit întreg Guvernul Republicii Moldova și pe doamna Președinte Maia Sandu pentru eforturile neobosite, care au dus la acest rezultat istoric. Desigur, munca cea mai dificilă abia acum începe. Procesul integrării europene este bazat pe meritele proprii, pe rezultate consistente în materie de reforme, ceea ce necesită voință politică puternică și eforturi instituționale la toate nivelurile.

Actualul Guvern de la Chișinău este nu doar conștient de toate acestea, dar și capabil și angajat să avanseze în această direcție. Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova îi va reveni un rol substanțial în această direcție, contribuind la implementare unor reforme esențiale.

Conferința de la Berlin, din aprilie, a reprezentat un moment cheie: a coagulat și eficientizat eforturile noastre colective în susținerea prietenilor noștri de la Chișinău, cu accent pe cinci domenii de interes central, esențiale pentru reziliența Republicii Moldova.

La Conferința de astăzi, de la București, Platforma devine un mecanism permanent, de tip inter-guvernamental, un cadru internațional destinat mobilizării, concentrării și coordonării asistenței noastre pentru Republica Moldova.

Pe de o parte, trebuie să sprijinim Republica Moldova în eforturile de a răspunde provocărilor presante, pe termen scurt, cu care se confruntă. Este în primul rând vorba despre consecințele războiului din Ucraina și de impactul său financiar sever.

Bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă. Accesul la finanțare externă presupune, în continuare, costuri ridicate. În plus, Republica Moldova se apropie rapid de plafoanele sustenabile de îndatorare. De aceea, vă încurajez puternic să analizați orice posibilitate de acordare de asistență financiară suplimentară – ideal, granturi directe – pentru a sprijini Chișinăul în depășirea actualelor dificultăți.

Pe de altă parte, trebuie să urmărim conectarea cât mai bună a Platformei cu prioritățile de reformă pe termen lung ale Republicii Moldova, inclusiv a activității Grupurilor de lucru. Eforturile noastre colective vor da roade în măsura în care vom reuși să susținem Republica Moldova în realizarea viziunii sale pentru un viitor european.

Sarcinile imediate în materie de reforme sunt conturate clar în Opinia formulată de Comisia Europeană la 17 iunie, care a pus bazele pentru acordarea statutului de stat candidat pentru Republica Moldova. Încurajez pe fiecare dintre dumneavoastră, precum și pe membrii Grupurilor de lucru, să contribuim la sinergia deplină a eforturilor noastre de asistență cu agenda europeană a Chișinăului.

Momentul oportun să acționăm în sprijinul Republicii Moldova este acum. Nu ne permitem luxul de a pierde timp prețios. România rămâne pe deplin angajată în sprijinul procesului ambițios de reformă al Chișinăului și al parcursului său european.

Cred cu tărie că Platforma de Sprijin poate face diferența în mod substanțial, răspunzând nevoilor de dezvoltare ale Republicii Moldova. De aceea, după consultarea cu colegii noștri din Republica Moldova și cu co-președinții, propun constituirea unui Grup de lucru adițional, dedicat reformei administrației publice și managementului finanțelor publice.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti