Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea „școlilor verzi”
14.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul mediului, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 705 din 14 iulie 2022 a fost publicată Metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea „școlilor verzi”, din 29.06.2022.

Prezenta metodologie reprezintă cadrul de referinţă pentru operaţionalizarea reţelei de „şcoli verzi” şi pentru organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar care doresc să obţină statutul de „şcoală verde”.

Conceptul de „şcoală verde” desemnează profilul unei şcoli care creează un mediu sănătos şi care favorizează învăţarea, în timp ce economiseşte resurse, generează energie electrică proprie şi foloseşte tehnologii ce reduc emisiile de gaze cu efect de seră (pompe de căldură, autobuze electrice încărcate cu energie electrică produsă din panouri solare fotovoltaice etc.). „Şcolile verzi” reduc consumul de energie şi apă, de combustibili fosili, colectează separat deşeurile şi protejează mediul ambiant. „Şcolile verzi” protejează sănătatea elevilor şi a profesorilor prin asigurarea unui mediu interior curat şi sănătos, precum şi prin furnizarea de programe şi servicii pentru o bună nutriţie şi activitate fizică. „Şcolile verzi” îi învaţă pe elevi despre durabilitate şi mediu, oferindu-le instrumentele pentru a rezolva provocările globale cu care ne confruntăm acum şi în viitor.

Conceptul de „şcoală verde” în România este inovator şi trebuie integrat într-un context mai larg al altor abordări: în România există, la momentul actual, şcoli cu elemente „verzi”, implementate prin investiţii ale autorităţilor locale (sisteme de izolaţie termică, ventilaţie, de iluminare, de colectare selectivă ş.a), şcoli certificate eco sau green, cu accent pus pe managementul mediului, şcoli circulare care aplică conceptul de economie circulară la nivel de microstructură, prin utilizarea resurselor naturale, reducerea pierderilor şi a costurilor, colectarea separată, promovând astfel educaţia pentru dezvoltare durabilă la toate nivelurile de învăţământ, inclusiv în cadrul contextelor de învăţare nonformală.

„Şcolile verzi” trebuie să îşi asume că nu prejudiciază mediul în mod semnificativ, obligaţie prevăzută de către Comisia Europeană – Orientări tehnice privind aplicarea principiului „de a nu prejudicia în mod semnificativ”, în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01).

Pentru dobândirea statutului de „şcoală verde”, unitatea de învăţământ preuniversitar trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) infrastructură reabilitată/renovată/modernizată sau nouă, conform normativelor specifice şi premiselor stabilite( eficienţa energetică şi sustenabilitatea clădirilor şi a practicilor de consum în şcoli; conexiune la internet şi laboratoare inteligente/ateliere tehnologice destinate studiului interdisciplinar şi integrat al ştiinţelor, tehnologiei, designului, ingineriei, artei şi matematicii; monitorizarea comparativă a calităţii aerului sau a consumului de apă şi energie; amenajarea unor grădini de legume, zarzavaturi, sere, solare sau grădini de pomi fructiferi în incinta sau pe terenurile şcolii)

b) integrarea în curriculumul şi în activităţile extraşcolare ale unităţii de învăţământ a elementelor de educaţie pentru dezvoltare durabilă/educaţie ecologică;

c) includerea, în documentele manageriale ale şcolii şi în practicile asociate, a unor măsuri care să reflecte accentul pus pe aspectul „verde” al şcolii, inclusiv din perspectiva digitalizării proceselor şi conţinuturilor;

d) deschiderea şcolii faţă de comunitate, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate/colaborări/cooperări cu actorii relevanţi ai comunităţii, pe zona de protecţie a mediului şi de dezvoltare sustenabilă.

De asemenea,”Şcoala verde” va adopta măsuri care încurajează informarea şi formarea cadrelor didactice şi a întregului personal al şcolii, prin:

a) programe de formare a personalului şi suporturi de curs; programe de formare continuă (cadre didactice) în problematica schimbărilor climatice. Participarea la aceste cursuri este obligatorie şi gratuită, cel puţin o dată la trei ani, pentru întreg personalul şcolii;

b) implicarea personalului în promovarea de bune practici şi de acţiuni pentru mediu, la nivelul şcolii şi al comunităţii.

În privința elevilor, vor fi utilizate practici didactice adaptate educaţiei pentru protecţia mediului înconjurător, prin:

a) introducerea, în activităţile de predare-învăţare-evaluare ale disciplinelor din trunchiul comun sau opţionale, în funcţie de vârsta şi nivelul elevului, de noţiuni de mediu şi schimbări climatice, marcate distinct în planurile de lecţie;

b) implementarea, în cadrul curriculumului la decizia şcolii/curriculumului în dezvoltare locală, de discipline opţionale specifice, cu tematică relevantă pentru schimbări climatice şi mediu;

c) implementarea de discipline opţionale integrate cu tematici relaţionate cu Educaţia pentru dezvoltare durabilă/Educaţia ecologică, cum ar fi Educaţia pentru sănătate.

Intrare în vigoare: 14 iulie 2022

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti