Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Irina Ivanciu: Oportunitățile sunt disponibile în egală măsură femeilor, ca și bărbaților
21.07.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Irina Ivanciu

Irina Ivanciu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Irina Ivanciu, Partner POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Irina Ivanciu: Mulțumesc, la rândul meu, pentru ocazia de a-mi exprima părerea în legătură cu statusul femeilor în ceea ce unii încă mai numesc „o lume a bărbaților” (denumire cu care, evident, nu sunt de acord!).

Ca profesionist, consider că mă caracterizează seriozitatea în abordarea proiectelor, reziliența – care mă ajută să fac față stresului și să duc la bun sfârșit respectivele proiecte, competitivitatea – care îmi dă impulsul necesar să încerc să găsesc soluții și, nu în ultimul rând, atenția la detalii, inițiativa și curiozitatea.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Irina Ivanciu: Nu cred că există limitări de gen în ceea ce privește profesia juridică. Consider că implicarea femeilor, indiferent de profesia aleasă (fie ea juridică sau de altă natură), poate fi pe atât de nelimitată, pe cât își doresc ele să fie. Cu siguranță, femeile pot realiza orice își propun: depinde doar de ele câtă dedicare și cât efort sunt dispuse să aloce obiectivelor lor profesionale. Personal, nu îmi amintesc să fi simțit vreodată că mi-ar fi fost mai ușor pe plan profesional dacă aș fi fost bărbat.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Irina Ivanciu: Sigur, idealul – reprezentat de un echilibru perfect între viața profesională și cea personală – este greu de atins. Cred că ține în special de alegeri, de stabilirea priorităților, apoi de organizare și de adaptabilitatea la particularitățile profesiei juridice, însă nu cred că există vreo rețetă a succesului în această privință, cel puțin nu una care să fie universal valabilă. Trebuie să recunosc că eu am „sacrificat” viața personală în favoarea celei profesionale, însă în cazul meu, aceasta a fost o alegere constientă, asumată. Cu toate acestea, încerc să aloc timp și spațiu și vieții personale, iar pandemia a venit cumva în ajutor, căci – vrând nevrând – am petrecut mai mult timp acasă, reușind astfel să fac mai multe activități din sfera personală. În continuare însă, balanța înclină către planul profesional în timpul săptămânii și către sfera personală în weekenduri (și, bineînțeles, în vacanțe 😊).

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Irina Ivanciu: Așa cum am afirmat mai devreme, nu cred ca există limitări de gen în ceea ce privește mediul juridic. De aceea, cred că oportunitățile sunt disponibile în egală măsură femeilor, ca și bărbaților. Cred că depinde doar de noi să profităm de oportunități, să facem alegerile pe care le considerăm corecte și, odată ce am ales, să ne canalizăm energia și pasiunea spre obiectivul respectiv.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Irina Ivanciu: Într-adevăr, consider că suntem norocoase să trăim în aceste vremuri în care discriminările pe bază de gen sunt din ce în ce mai puține – trebuie însă să fim recunoscătoare că trăim totuși într-o tară europeană. Din păcate, sunt părți ale lumii în care, tot în vremurile noastre, femeile nu au astfel de oportunități de dezvoltare – dimpotrivă, banalul mers la școală le-ar putea costa viața. Cu prejudecățile, mai avem puțin de lucrat… 😊 Prin urmare, cred că femeile juriste ar putea să se implice mai mult, în special în mediile defavorizate, promovând educația și dezvoltarea personală și profesională a femeilor și făcându-le să inteleagă că pot alege și își pot decide singure viitorul, asumându-și, în același timp, consecințele.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Irina Ivanciu: Mama este modelul meu feminin, în plan personal – am învățat de la ea loialitatea, integritatea și seriozitatea, precum și să lupt pentru ce-mi doresc.

În plan profesional, mi-am început activitatea sub îndrumarea doamnei avocat Dana Gruia Dufaut, pe care am admirat-o pentru personalitatea sa complexă, dumneaei fiind modelul meu feminin din perspectivă profesională: ca și calități, aș puncta lipsa de compromisuri, curajul, tenacitatea, perseverența și corectitudinea.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Irina Ivanciu: Inițial, a fost oarecum șocant, căci nu eram deloc obișnuită să lucrez altfel decât de la birou – acasă era cumva oaza mea de liniște, de delimitare de viața profesională. Mi-a luat însă mai puțin decât am crezut să identific soluții practice și să mă adaptez noilor condiții. Apoi, am descoperit precauția, în special din dorința de a-i proteja pe cei dragi. Totodată, am profitat de timpul liber câștigat – în special din trafic, dar și pe fondul unei ponderări a proiectelor profesionale – pentru a-l dedica unor proiecte personale. Una peste alta, optimistă fiind din fire, am reușit să găsesc și câteva părți bune în pandemie și să profit de această perioadă.

Mi-au lipsit însă contactul direct cu oamenii și libertatea de mișcare, atât în plan profesional, cât și în plan personal.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Irina Ivanciu: Le doresc doamnelor să aibă încredere în ele și să încerce să evolueze permanent pe toate planurile, căci sunt echipate cu absolut tot ce le trebuie ca să facă față provocărilor profesiei juridice.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Irina Ivanciu: Mulțumesc și eu și felicitări pentru inițiativa acestor interviuri!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti