Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

România împrumută 600 mil. EURO de la Banca Mondială. UPDATE: Ratificarea acordului de împrumut
11.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Fiscalitate, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 10 august 2022, Guvernul României a adoptat proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de împrumut şi a Acordului privind asistența financiară nerambursabilă.

Documentul vizează ratificarea unui Acord de împrumut în valoare de 600 mil. euro și a unui Acord privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 24,2 mil. USD între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, aferente Primei finanțări programatice pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă.

Matricea de acțiuni aferentă acestei finanțări cuprinde acțiuni asociate reformelor urmărite în cadrul PNRR, precum și gestionării crizei umanitare generată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, grupate pe doi piloni:
– consolidarea incluziunii și a administrării fiscale, care include acțiuni în principal în domenii cum sunt: acțiuni de răspuns la criza umanitară (în sectoarele sănătate, educație, asistență socială, locuire, ocupare), reforma pensiilor, eficientizarea cheltuielilor, reforma fiscală;
– susținerea decarbonizării și reziliență climatică, care include acțiuni în principal în domenii cum sunt: energia regenerabilă, creșterea eficienței energetice a clădirilor și păduri.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

***

Vineri, 29 iulie 2022, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Prima finanțare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă) dintre România și Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și a Acordului privind asistența financiară nerambursabilă (Prima finanțare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă) dintre România și Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în calitate de administrator al Fondului BIRD pentru soluții inovatoare privind bunurile publice globale, semnate la București la 19 iulie 2022.

:: Proiectul
:: Referatul de aprobare
:: Acord privind asistența financiară nerambursabilă (Prima finanțare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă) dintre România și BIRD
:: Acord de împrumut (Prima Finanțare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă) dintre România și BIRD

***

Marți, 19 iulie 2022, Banca Mondială și România, prin Ministerul Finanțelor, au semnat un împrumut de 600 milioane Euro pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan), cu accent pe creștere economică incluzivă și verde, potrivit unui comunicat.

Împrumutul este primul dintr-o serie programatică de două operațiuni de finanțare și este complementat de o asistență financiară nerambursabilă de 24,2 milioane USD acordată din Fondul BIRD pentru Soluții Inovatoare privind Bunuri Publice Globale (Innovative Global Public Goods Solutions Fund). Împrumutul și asistența financiară nerambursabilă sprijină autoritățile române în realizarea unor reforme structurale importante pentru a avansa incluziunea socială (inclusiv măsurile de răspuns la criza umanitară), pentru consolidarea managementului fiscal, încurajarea decarbonizării și pentru îmbunătățirea rezilienței în fața schimbărilor climatice.

Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România, Banca Mondială: „Recenta trecere a României în categoria țărilor cu venituri mari este încurajatoare, dar populația încă are unul dintre cele mai ridicate nivele de săracie și inechitate din Uniunea Europeană, ceea ce necesită eforturi adiționale. Acest parteneriat va sprijini eforturile Guvernului pentru a stimula incluziunea socială și pentru a răspunde constrângerilor ce împiedică o creștere economică sustenabilă și cu impact pozitiv asupra mediului, în România.”

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: “Acordarea acestui împrumut și, respectiv, a asistenței financiare nerambursabile, semnate astăzi, confirmă recunoașterea de către Banca Mondială a stabilității cadrului macroeconomic al țării noastre și, totodată, a progreselor înregistrate în ceea ce privește acțiunile de răspuns la actuala criză umanitară și reformele structurale privind eficientizarea cheltuielilor, reforma fiscală, energia regenerabilă și creșterea eficienței energetice a clădirilor. Pe de altă parte, prin această operațiune se reconfirmă rolul activ al Băncii Mondiale în a răspunde prompt, prin finanțare și expertiză tehnică, nevoilor specifice și eforturilor autorităților române de a spori potențialul de creștere al țării noastre.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti