Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza. UPDATE: Tribunalul Bucureşti suspendă dispoziţia de demolare
04.10.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Construcții, Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 3 octombrie 2022, reprezentanţii proprietarului clădirii Cathedral Plaza au anunțat că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicuşor Dan, prin care se intenţiona demolarea clădirii, potrivit hotnews.ro: „Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept. Abuzul actual al primarului general Nicuşor Dan ne forţează să luam atitudine şi să luptam cu toate mijloacele legale disponibile pentru a proteja clădirea. Am decis în acelaşi context să înaintam mai multe petiţii formalizate către autorităţile publice din România cu atribuţii în acest conflict, pentru că toate aceste instituţii şi autorităţi au susţinut şi au făcut posibil proiectul Cathedral Plaza, fiind obligate să intervină pentru a preîntâmpina un dezastru atât legal cât şi faptic. În dimineaţa termenului de judecată acordat în dosarul având ca obiect cererea proprietarului de a se emite autorizaţia de construire pentru regularizarea situaţiei clădirii, a decis să definitiveze strategia urmărită încă dinainte de a deveni primar general, când, în calitate de fondator şi preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a decis să intervină în acel dosar şi să solicite obligarea primarului general să demoleze clădirea. Primarul Nicușor Dan, confundând interesele publice ale Municipiului Bucureşti pe care le reprezintă în prezent, cu cele private ale Asociaţiei, a decis în mod precipitat să desfiinţeze clădirea, făcând astfel un abuz de funcţie și ordonând cheltuieli imense în cadrul Primăriei, cu scopul de a distruge bunul material – clădirea – anterior pronunţării instanţei de judecată și pentru a împiedica confirmarea structurii foarte bune a construcţiei şi dreptul de a se reemite noua autorizaţie în condiţiile legii.”

***

Miercuri, 20 iulie 2022, Nicușor Dan, Primarul General, a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot, potrivit unui comunicat.

Nicușor Dan: ”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti