Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Silvia Uscov: Echilibrul este un element esențial al vieții noastre


25.07.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Silvia Uscov

Silvia Uscov

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Silvia Uscov, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Silvia Uscov: Eu sunt cea care vă mulțumește pentru că mi-ați acordat oportunitatea de a mă exprima și în alt mod decât în norme și reguli, cum o fac de obicei. Ca profesionist al dreptului, consider că mă definesc două lucruri, pasiune și logică, adică un element al simțurilor și un element al raționalului, iar căutarea mea se concentrează pe echilibrul între cele două elemente astfel încât să îmi aduc partea mea de contribuție la o evoluție pozitivă a societății. Vorbesc despre evoluția societății, deoarece am înțeles că, în timp, devenim din ce mai interconectați la nivel uman, că ne influențăm reciproc pe principiul efectului fluturelui, că modalitatea în care o persoană acționează sau reacționează la o situație determină efecte în lanț, așa că nu pot asista pasivă la ce se întâmplă în jurul meu.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată? 

Silvia Uscov: Așa cum cred că echilibrul este un element esențial al vieții noastre, așa cred și că trebuie respectate rolul femeii și a bărbatului în societate, dar asta nu înseamnă că am venit pe lume cu un manual de utilizare, cu excepția rolului în cadrul familiei. Am fost de curând la un hotel care purta numele Ameliei Earhart și îi aducea un omagiu prin elementele de arhitectură sau de design, ea fiind prima femeie care a traversat în zbor Oceanul Atlantic (în 1928), precum și prima persoană care a traversat atât Atlanticul, cât și Pacificul, stabilindu-și următoarea țintă ca fiind cea de a fi prima persoană care zboară în jurul Globului, dar dispărând în timpul unui zbor din iulie 1937. Bineînțeles că a întâmpinat numeroase piedici la acea vreme, dar a fost dispusă să facă numeroase sacrificii pentru a-și împlini visul, iar astăzi noi călătorim cu avioane comerciale având la manșă multe femei pilot. Nu pot să nu recunosc, însă, că pot exista și anumite profesii mai degrabă dedicate bărbaților, tocmai pentru că, din punct de vedere biologic, ar fi mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor acelor profesii sau meserii. Asta ține de înțelegerea faptului că în mod natural oamenii se îndreaptă cu preponderență spre anumite profesii sau meserii pe criterii de sex natural biologic. Subliniez încă o dată că mă refer la modul general și că, în particular, pot exista excepții, și tocmai în considerarea acestor excepții există și normele anti-discriminare. Pentru că ar trebui să analizăm per ansamblu capacitățile persoanelor care ar trebui să ocupe o funcție sau un post, iar dacă o femeie reușește să aibă capacități mai bune în același sistem de referință, atunci cu siguranță ea ar trebui să fie aleasă. Cu ce nu pot fi de acord vreodată sunt normele de reprezentativitate ale celor două sexe, tocmai pentru că eu cred că aceste aspecte se reglează în mod natural, iar o astfel de introducere forțată a unui procent de femei poate da șansa unei femei mai slab pregătite decât un bărbat să aibă acces la o anumită funcție sau post. Iar în acest caz, cum am ajutat societatea să evolueze?

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Silvia Uscov: Tot spre echilibru ne îndreptăm, deși trebuie să recunosc că este mult mai dificil de atins într-o profesie juridică, tocmai pentru că îți cere o implicare deosebită. Eu nu am reușit niciodată să „îmi las cazurile la birou”. Le iau cu mine acasă, la cumpărături, în vacanță, pretutindeni. Este vorba de vocație, la fel ca în cazul preotului și medicului. Iar studenții sau tinerii care abia intră în profesie și vor să aibă un program fix de lucru nu au înțeles că nu programul de lucru strict pe scaunul de la birou contează, ci implicarea ta mintală în cazul sau proiectul respectiv. Că valsezi între implicare totală într-o anumită perioadă de timp și o formă de detașare doar pentru a-ți da ocazia să ai o nouă perspectivă asupra problemei de drept. Că o idee de rezolvare a unei probleme juridice nu poate veni doar între 9 dimineața și 17 seara, ori în timpul ședinței de judecată în cazul judecătorilor, că poate veni la ora 22 și atunci reiei raționamentul logico-juridic pentru a o verifica sau măcar îți notezi cât mai în detaliu ideea pentru a o relua a doua zi (deși mie rar mi se întâmplă să amân). În profesiile juridice trebuie să înțelegi că un om își pune averea, libertatea sau viața de familie în mâinile tale și că ai o responsabilitate uriașă. Rolul jurământului profesional tocmai acesta este, să înțelegi și să îți asumi responsabilitatea care ți se încredințează și rolul în societate de a aduce echilibrul în relațiile interumane. Până nu ai înțeles asta, nu vei fi un bun profesionist. Iar pentru asta ai nevoie și de sprijinul oamenilor din jurul tău, părinți/soț/iubit/copil, pe care trebuie să îi faci să înțeleagă specificul profesiei juridice și faptul că încerci să îți aduci propria contribuție la conturarea unei comunități mai bune și pentru ei.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie? 

Silvia Uscov: Cred că în România nu se poate discuta despre discriminarea femeilor din mediul juridic sau chiar din alte medii în care sunt recunoscute în funcții și demnități femeile care au pregătire juridică la bază. Ba chiar e posibil ca la început de carieră mai degrabă să fie preferate femeile, care înțeleg și își asumă mai devreme responsabilitățile decât un bărbat deoarece nivelul de maturitate al unui bărbat este atins de obicei la o vârstă puțin mai înaintată decât în cazul unei femei. Iar o pregătire juridică îți oferă cu siguranță șansa nu doar de a urma o profesie juridică, ci de a îmbrățișa și alte oportunități de carieră, cum ar fi diplomația.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Silvia Uscov: Deși răspunderea este personală la nivel juridic, ea este colectivă la nivelul societății tocmai în considerarea celor deja spuse, a faptului că funcționăm fiecare ca parte a unui întreg și, astfel, ne influențăm unii pe ceilalți în moduri pe care poate nu le percepem de moment sau niciodată.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Silvia Uscov: Obișnuiesc să mai răspund întrebărilor studenților prin intermediul rețelelor de socializare, cărora le-am oferit diverse răspunsuri din experiențele pe care eu le-am trăit. Unii ajungeau să îmi mărturisească faptul că reprezint un model pentru ei, iar eu le răspundeam că ar trebui să își creioneze propria viață în lipsa unor modele. Însă acum realizez că nu i-am întrebat niciodată ce reprezintă ideea de „model” pentru ei. Eu mă referisem la faptul că nu există conceptul de „perfect”, că fiecare renunță la ceva pentru a câștiga altceva în acest sistem de echilibru al vieții, că împlinirea vine tocmai din faptul că ai știut la ce să renunți și pentru ce anume, dar și că ești mulțumit de locul unde ești la un moment dat, după parcurgerea unui drum sinuos. În acest sens, doi oameni nu vor parcurge niciodată același drum și, în încercarea ta de a ajunge ca modelul pe care vrei să-l urmezi, e posibil să ratezi anumite uși în spatele cărora ar putea să se ascundă adevărata ta vocație sau locul unde te-ai simți cu adevărat împlinit. În plus, atunci când apreciezi pe cineva, îi cunoști doar o parte a vieții, a trăirilor, a experiențelor, iar pe restul le idealizezi, așa că, mai devreme sau mai târziu, ești dezamăgit. Dacă ar fi, totuși, să aleg o femeie care m-a impresionat din anumite puncte de vedere, aceea este Caterina de Aragon, care nu a fost doar una dintre soțiile lui Henric al VII-lea, ci și o „femeie alfa” care a știut să își păstreze și să își folosească feminitatea pentru a fi un excepțional conducător al destinelor Angliei într-o lume dominată de bărbați. Cu siguranță ea a fost influențată de mama ei, Isabella I a Castiliei, care a pus bazele unificării Spaniei, dar și cea care a folosit religia în scop politic prin instrumentele Închiziției, din păcate. Amintesc de aceasta din urmă și pentru că i-a rostit lui Cristofor Columb citatul ce mi-a devenit călăuză: “Pluteşte drept înainte, şi. dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea înadins pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala.”.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Silvia Uscov: Probabil o să rămân toată viața marcată de pustiul străzilor din București și de senzația de a mă simți ca un condamnat care se ascunde de poliție pentru a nu fi întrebat de ce a evadat din casă. Fiecare a răspuns în felul lui la restricții, dar eu, atunci când nu le-am mai găsit explicația logică, nici medicală, nici juridică, am devenit o opozantă a acestora. Simțeam că trăiesc în cărțile lui Kafka. Cel mai grav e că am realizat cât de fragile sunt drepturile și libertățile noastre, dar a fost și un test pentru a vedea cât de departe sunt dispusă să merg pentru a le apăra. Așa că am folosit armele pe care le aveam la îndemână: justiția. Am atacat hotărârile de guvern din perioada pandemiei, începând cu prima hotărâre prin care se impunea purtarea măștii în orice loc public în octombrie 2020. Și din zona justiției a venit o altă dezamăgire atunci când mi-am dat seama că majoritatea judecătorilor nu împărtășesc aceeași filosofie cu privire la libertate, că pot să nu se bazeze pe probe în pronunțarea unei soluții, ci pe ceea ce este prezentat în mass-media, că nu au asimilat exercițiul de raționament-logic care să conducă la aprecierea necesității sau proporționalității luării unei măsuri de restrângere a drepturilor și libertăților. Adică cetățeanul a fost abandonat de a treia putere în stat, autoritatea judecătorească, în timp ce era atacat continuu de celelalte două puteri în stat cu caracter politic și cu sprijinul celei de-a patra puteri în stat, presa, care a primim finanțări de la buget pentru a susține tezele oficiale. Iar ceea ce este și mai îngrijorător e faptul că da, s-ar putea repeta acest scenariu oricând, și nu cred că cetățenii s-ar putea constitui într-o masă critică. Adică nu cred că mai putem discuta de facto despre supraviețuirea democrației în vremurile actuale, chiar dacă o avem înscrisă în Constituție. Consider că statul (sau, mai bine spus, oamenii care se folosesc de instrumentele statale) a devenit atât de puternic încât poate impune orice dacă știe să își construiască planul cât să nu atingă limita maximă de suportabilitate a populației. Iar populația și-a extins această limită maximă de suportabilitate tocmai pentru că și-a schimbat mentalitatea în timp, considerând că statul este intrinsec un concept bun, lăsându-l fără pârghiile de siguranță ale justiției. 

Dacă ar fi să vedem și partea bună, aceasta e dată de faptul că s-a mai avansat în utilizarea pe scară largă a instrumentelor digitale de către instituțiile și autoritățile publice sau programarea ședințelor de judecată pe ore. Dar avem și o nouă provocare care a prins avânt cu precădere în perioada aceasta și în fața căreia, din modul în care stau lucrurile în prezent, cred că o să pierdem din nou: Inteligența Artificială. Bineînțeles, faptul că evaluez că implementarea AI va aduce mai multe beneficii decât riscuri, ori că riscurile sunt atât de grave încât beneficiile nu pot sta celălalt taler al balanței, nu înseamnă că nu fac tot posibilul să răstorn viitorul sumbru, să scriu studii juridice în acest sens sau să colaborez cu profesioniști din țară sau din afară pentru a monitoriza dezvoltarea noilor tehnologii și felul în care drepturile și libertățile omului pot fi afectate. 

Sau, cum spun eu, nu sunt o optimistă, dar întotdeauna păstrez speranța, iar când mi-o voi pierde, atunci mă voi dezbrăca de roba pe care o port.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Silvia Uscov: Nu uitați niciodată că numai domnilor le stă bine cu riduri de încruntare. Iar când spun asta, nu vă raportați la estetică, ci la asumarea trăsăturilor feminității.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Silvia Uscov: Sunteți doamna care știe să adreseze întrebările nu doar pentru minte, ci și pentru suflet, așa că m-a onorat invitația. Mulțumesc și eu!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro