Varia
JURIDICE

România va exercita responsabilitățile de Punct de Contact NATO în Georgia și Iordania
26.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Afacerilor Externe anunță că România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) – în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens, potrivit unui comunicat.

În Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, în premieră, în comun cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este pentru a treia oară când România deține această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2013-2016.

Totodată, România va continua mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO la Helsinki, până la finalizarea procesului de aderare a Finlandei la NATO (încheierea ratificării de către toate statele aliate a Protocolului de Aderare al Finlandei la Alianță). De asemenea, România va exercita, până la finele anului curent, atribuțiile de Ambasadă CPE în Kuwait.

Astfel, într-un context internațional marcat de implicațiile grave de securitate generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, atât pentru regiunea Mării Negre, cât și pentru zona euroatlantică și la nivel global, România continuă să-și sporească contribuția în cadrul NATO pe multiple dimensiuni, acționând ca un factor de securitate și stabilitate.

Asumarea de către România a acestor noi responsabilități reflectă atașamentul solid al țării noastre față de Alianță, precum și rolul țării noastre de promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, instrument esențial în promovarea stabilității atât pentru membrii, cât şi pentru statele din imediata vecinătate a Alianţei.

În calitate de Punct de Contact NATO, România va contribui la diseminarea valorilor aliate, facilitând o mai bună înţelegere a rolului organizației  şi oportunităţilor de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică, precum și la sprijinirea  relațiilor de parteneriat NATO-Georgia și NATO-Iordania atât pe dimensiunea dialogului politic, cât și pe cea a cooperării practice, în baza respectului reciproc, a intereselor și beneficiilor comune.

În contextul evoluțiilor la nivelul mediului de securitate, generate de agresiunea brutală și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei, aliații au decis, la Summitul NATO de la Madrid, noi măsuri în vederea intensificării sprijinului politic și practic adaptat pentru parteneri, inclusiv pentru Georgia, precum și consolidarea sprijinului pentru întărirea capacităților în domeniul sectorului de securitate și apărare pentru partenerii NATO din Sud.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti