Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Avocații vor avea acces gratuit la datele ANCPI. UPDATE: Până la finalul lunii august vor fi efectuate operațiunile tehnice în vederea accesării sistemului eTerra
09.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Drept civil, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 5 august 2022, a avut loc o întâlnire UNBR – ANCPI cu privire la implementarea măsurilor tehnice pentru accesul gratuit la seturile de date din sistemul informatic de cadastru și carte funciară, cu scopul de a ușura accesul avocaților la sistem, potrivit unui comunicat.

Pentru rațiuni ce țin de verificarea calității de avocat cu drept de exercitare a profesiei a celor care solicită accesul la seturile de date, s-a stabilit de comun acord să fie folosit mecanismul informatic dezvoltat în cadrul TABLOULUI NAȚIONAL AL AVOCAȚILOR (www.ifep.ro), care va colecta acordurile privind prelucrarea datelor și angajamentele de confidențialitate și de respectare a condițiilor, va prelua datele înregistrate în Tabloul național al avocaților și va transmite către ANCPI confirmările necesare în vederea acordării accesului.

După preluarea informațiilor din aplicație (procesarea acestora va fi efectuată zilnic), ANCPI va comunica avocaților pe adresa de poștă electronică înregistrată în Tabloul național al avocaților un email în care se va regăsi linkul pentru aplicația web pentru logarea în eTerra, cu numele de utilizator și parola. Numele de utilizator va fi adresa de email înregistrată în Tabloul avocaților, iar parola alocată inițial va putea fi schimbată de fiecare utilizator individual.

Până la finalul lunii august vor fi efectuate operațiunile tehnice pentru implementarea acestor proceduri și vor fi pregătite tutoriale privind pașii de urmat în vederea accesării sistemului informatic de cadastru și carte funciară, acestea urmând a fi comunicate avocaților.

***

Marți, 2 august 2022, a avut loc o întâlnire online între UNBR și ANCPI cu privire la implementarea măsurilor tehnice pentru accesul gratuit la seturile de date din sistemul informatic de cadastru și carte funciară, cu scopul de  a ușura accesul avocaților la sistem, potrivit unui comunicat.

La întâlnire au participat din partea UNBR av. dr. Traian Briciu, Președintele UNBR, av. dr. Sergiu Stănilă, decan al Baroului Timiș și membru al Comisiei Permanente a UNBR și av. Aurelian Antonio Iordan, membru al Comisiei Permanente a UNBR. Din partea ANCPI a participat Liviu Stoica, Director IT.

Pentru rațiuni ce țin de optimizarea și fluidizarea procedurilor de acces, precum și de verificarea calității de avocat cu drept de exercitare a profesiei a celor care solicită accesul la seturile de date, a fost luată decizia de dezvoltare a unui mecanism prin intermediul platformei TABLOUL NAȚIONAL AL AVOCAȚILOR (www.ifep.ro).

În acest sens, pentru a putea finaliza mecanismul tehnic pentru facilitarea accesului la seturile de date, barourile membre ale Uniunii Naționale ale Barourilor din România sunt rugate să sprijine cu celeritate demersul UNBR, prin actualizarea în platforma IFEP a datelor de contact (adresă de email și număr de telefon) ale avocaților din tablourile ținute de barouri (adresa transmisă barourilor).

S-a agreat ca o viitoare întâlnire între UNBR și ANCPI să aibă loc cât mai curând în perioada următoare, pentru a agrea etapele tehnice care vor trebui parcurse, în vederea întocmirii unui tutorial, cu informații practice privind procedura de acces, ce va fi distribuit către avocați.

***

Marți, 26 iulie 2022, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat:

Ordinul 813

Articolul 2 din Ordin prevede la alineatul 1 că pentru a avea acces la datele ANCPI, solicitanții au obligația de a transmite:

a) o cerere scrisă a reprezentantului legal al entității/ asociației profesionale din care face parte utilizatorul, care să ateste încadrarea în una dintre categoriile menționate la art. 1 alin. (1) și solicitarea de date și informații din sistemul informatic de cadastru și carte funciară, cu menționarea activității reglementate de legislația în vigoare în cadrul căreia va fi folosit setul de date solicitat și cu precizarea scopului pentru care se solicită accesul, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;

b) lista persoanelor desemnate pentru care urmează a se acorda dreptul de acces la informațiile gestionate de sistemul informatic, cu menționarea datelor de contact ale persoanelor desemnate, respectiv: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea deținută în cadrul entității care solicită accesul, adresa de corespondență, adresa de poștă electronică (e-mail), telefon;

c) angajamentul de confidențialitate și de respectare a condițiilor și acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, completate și semnate de către fiecare persoană desemnată, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 2 și 3.

Cererea de acces la datele Agenției poate fi și individuală și trebuie însoțită de angajamentul de confidențialitate și de respectare a condițiilor, precum și acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Documentele  pot fi transmise inclusiv prin poștă electronică la adresele de e-mail publicate pe pagina web a ANCPI pentru contact, urmând ca ulterior să fie depuse în original la sediu sau să fie înaintate prin serviciul de poștă/curierat, cu excepția situației în care acestea sunt semnate cu semnătură electronică bazată pe certificat calificat.

Implicarea echipei UNBR în dezbaterile privind accesul avocaților la datele ANCPI a început în 2020. Istoricul legislativ arată că la acel moment, în forma adoptată de către Senat, avocații nu se regăseau printre beneficiarii actului normativ. UNBR a arătat atunci, în punctul de vedere transmis Comisiei juridice, de disciplină şi imunități a Camerei Deputaților, că este absolut firească și necesară includerea avocaților în lista profesioniștilor care trebuie să aibă acces gratuit online la datele ANCPI, pentru că în nenumărate situații aceștia sunt obligați, potrivit normelor de procedură civilă să indice date exacte din cele administrate de Agenție sub sancțiunea nulității actelor efectuate (ex: art.194 coroborat cu art. 200 C. pr. civ.). Ulterior, avocații s-au regăsit în lista profesioniștilor cărora ANCPI le asigură accesul gratuit online la date și informații necesare exercitării profesiei.

Au urmat o serie de întâlniri  între reprezentanții UNBR și ANCPI în scopul identificării pașilor de urmat pentru armonizarea cerințelor impuse de reglementările ANCPI și a sistemului informatic al UNBR. Aceștia au stabilit că vor fi luate măsurile necesare pentru ca accesul avocaților la seturile de date pe care le poate furniza ANCPI să respecte toate cerințele legale în vigoare, incidente în această privință. De asemenea au fost discutate garanțiile privind calitatea de avocat a utilizatorilor care vor avea acces la seturile de date, în vederea eliminării riscului ca persoanele fără drept de exercitare a profesiei de avocat să aibă acces la date, precum și modalitățile tehnice concrete de transmitere a fluxurilor de date.

Din echipa UNBR implicată de-a lungul timpului în discuțiile cu reprezentanții ANCPI au făcut parte președintele Traian Briciu, vicepreședinții Mihai Baco și Daniel Fenechiu, membrii Comisiei Permanente Sergiu Stănilă și Antonio Iordan și decanul Baroului Harghita, Anca Nicchi. UNBR mulțumește conducerii ANCPI care a înțeles importanța includerii profesiei de avocat în aceste demersuri legislative, în special doamnei Rakosi-Seiwarth Ildiko, fost președinte al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti