Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Statele membre UE se angajează să reducă cererea de gaze cu 15% iarna viitoare. UPDATE: Publicare regulament în JOUE
09.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene, Energie, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial, seria L nr. 206 din 8 august 2022 a fost publicat Regulamentul (UE) 2022/1369 al Consiliului din 5 august 2022 privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze.

Intrare în vigoare: 9 august 2022

***

Vineri, 5 august 2022, Consiliul UE a adoptat regulamentul privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă, potrivit unui comunicat.

Regulamentul prevede posibilitatea declanșării de către Consiliu a unei „alerte a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii pentru această iarnă pentru a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care utilizează în permanență aprovizionarea cu energie ca armă.

Statele membre au convenit să își reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, cu măsuri alese de ele însele.

Deși toate statele membre vor depune toate eforturile pentru a realiza reducerile, Consiliul a specificat o serie de scutiri și posibilități de a aplica o derogare parțială și, în unele cazuri, totală de la obiectivul obligatoriu de reducere, pentru a reflecta situațiile specifice ale statelor membre și pentru a asigura că reducerile de gaze sunt eficace în sporirea securității aprovizionării în UE.

***

Marți, 26 iulie 2022, într-un efort de a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE, statele membre au ajuns la un acord politic privind o reducere voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă, potrivit unui comunicat.

Regulamentul Consiliului prevede de asemenea posibilitatea declanșării unei „alerte a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii înainte de iarnă pentru a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care utilizează în permanență aprovizionarea cu energie ca armă.

Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului: „UE este unită și solidară. Decizia de astăzi a arătat în mod clar că statele membre se vor opune oricărei încercări ruse de a diviza UE prin utilizarea aprovizionării cu energie ca armă. Adoptarea în timp record a propunerii de reducere a cererii de gaze a întărit fără îndoială securitatea noastră energetică comună. Economisirea gazelor încă de pe acum va îmbunătăți gradul de pregătire. Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară pentru cetățenii și industria UE.”

Statele membre au convenit să își reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, cu măsuri alese de ele însele.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti