Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Project Justice. Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara: Cadrul legal actual corespunde în mare parte realităţilor profesionale
27.07.2022 | Robert WILLIAMS

Secţiuni: Comunicate parchete, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Agenția Britanică de Știri News247WorldPress a deschis seria interviurilor denumite generic „Project Justice”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a răspuns întrebărilor News247WorldPress după cum urmează:

1. Cu ce forțe ați început anul 2022?

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a început anul 2022 cu un efectiv scriptic de 9 (nouă) procurori și faptic tot de 9 (nouă) procurori, 1 (un) procuror fiind delegat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

2. Care este situația la nivel de PCA/Parchetele arondate, având în vedere pensionările
și transferurile din sistemul judiciar?

Situația posturilor vacante de procuror este următoarea: Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara – 1 (unu)/conducere, 2 (două)/execuție; Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva – 2 (două)/conducere; Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara – 2 (două)/conducere; Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani – 1 (unu)/conducere, 1 (unu)/execuție; Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie – 1 (unu)/conducere; Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad – 1 (unu)/conducere; Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg – 1 (unu)/conducere.

3. Care este încărcătura de dosare per procuror, comparativ cu perioadele similare și ce previzionaţi pentru anul în curs?

Încărcătura de dosare per procuror este comparativ egală și previzionăm pentru anul în curs menținerea în aceeaşi parametrii.

4. Structura logistică, imobiliară, resursele umane de care dispuneți în prezent sunt în concordanță cu necesitățile instituției?

Structura logistică, imobiliară, resursele umane sunt în concordanță cu necesitățile instituției.

5. Sistemul judiciar trece prin alegerile noilor membrii ai CSM, având în vedere acest context, care sunt magistraţii mai atenți la alegerea făcută?

Magistrații sunt mai atenți la alegerea făcută, având în vedere că sistemul judiciar trece prin alegerile noilor membrii ai CSM.

6. La nivelul PCA/Parchetelor arondate sunt magistraţi candidaţi pentru CSM?

La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara și a unităților arondate (Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad și Parchetul de pe lângă Judecătoria Hateg) nu sunt magistraţi candidați pentru CSM.

7. Relația cu mass media având în vedere proiectul TAEJ… ce schimbări s-au produs de la începerea proiectului amintit și până în prezent?

Relația cu mass media se caracterizează prin transparență, încredere, onestitate, respect față de demnitatea umană, acces liber la informații, corectitudinea informației, precum și imparțialitatea și independenţa sistemului judiciar şi a instituţiilor de presă, disponibilitatea persoanelor din cadrul structurii de comunicare.

8. Cunoașteți activitatea de educație juridică la după modelul Curții de Apel Pitești unde aceasta avut emisiuni tv pe plan local, dar şi separat în şcoli având ca parteneri mass media, poate fi un model pentru dumneavoastră?

Se cunoaşte activitatea de educație juridică la/după modelul Curții de Apel Piteşti unde aceasta avut emisiuni TV pe plan local, dar şi separat în şcoli având ca parteneri mass media şi aceasta poate fi un model pentru Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

9. Cu ce planuri și care este stadiul proiectelor din mandatul dumneavoastră?

în prezent, funcția de conducere este ocupată prin delegare; creşterea continuă a calității actelor de urmărire penală, îmbunătățirea continuă abilităţilor de gestionare a cauzelor, reducerea numărului cauzelor vechi, creşterea continuă a calității activității judiciare, îmbunătăţirea redactării căilor de atac, asigurarea condițiilor optime pentru formarea profesională continuă a personalului reprezintă obiectivele pe termen mediu și scurt urmărite de conducătorul/echipa de management a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

10. Care este media de vârstă în unităţile de parchet din subordinea dumneavoastră?

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara – 52,03 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva – 41,19 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara – 40,82 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani – 44, 37 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad – 44,83 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg – 50,04 ani.

11. Cadrul legal actual corespunde realităților profesionale?

Cadrul legal actual corespunde în mare parte realităţilor profesionale.

12. ÎCCJ, CSM, PG, IJ, INM, SNG,… ce impact au la nivelul PCA/Parchetelor arondate, având în vedere specificul şi competențele celor citate?

ÎCCJ, CSM, PG, IJ, INM, SNG au impact pozitiv la nivelul parchetelor, având în vedere specificul și competenţele acestora.

13. Cum descrieți infracțiunea şi amploarea acesteia în România?

Conform definiției dată de către Codul Penal, infracțiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăție, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o. În ceea ce priveşte amploarea infracţionalității în România, având în vedere competența teritorială a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, nu putem formula un răspuns.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti