Varia
JURIDICE

MAE a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar
29.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 28 iulie 2022, Ministerul Afacerilor Externe a informat că funcția de președinte va fi exercitată de Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale.

Pe durata mandatului său, MAE va acționa pentru o valorificare cât mai eficientă a atribuțiilor CNDIU ca for interinstituțional de dezbatere și cooperare în domeniu, în sensul promovării de măsuri sau politici naționale menite a asigura respectarea în plan intern a normelor de drept internaţional umanitar.

Totodată, MAE își propune să încurajeze racordarea tuturor instituțiilor naționale competente la inițiativele și dezbaterile relevante la nivel internațional, luând în considerare inclusiv actualitatea subiectelor de drept internațional umanitar în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Ca obiective specifice, MAE are în vedere finalizarea procesului de elaborare a unei noi Strategii naționale de aplicare a dreptului internaţional umanitar și continuarea demersurilor de diseminare a primului raport voluntar privind aplicarea dreptului internaţional umanitar la nivel național, în sprijinul creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța acestor norme la nivelul administrației publice, al decidenților politici și al societății românești în ansamblul său.

***

Miercuri, 27 iulie 2022, a avut loc cea de-a patra ședință ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), organizată sub președinția anuală exercitată de Ministerul Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat.

Din Comisie fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii, precum și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Președinția Comisiei se exercită anual, prin rotație, de către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne,  iar urmare a modificării recente a Hotărârii Guvernului nr. 420/2006, inclusiv de Ministerul Educației.

Începând cu data de 29 iulie 2021, pe o perioadă de un an, președinția Comisiei a fost exercitată de Ministerul Afacerilor Interne, președinte desemnat fiind domnul secretar de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu.

Cu ocazia celei de-a patra reuniuni ordinare a fost predată președinția Comisiei către Ministerul Afacerilor Externe, instituție care va exercita această calitate pentru următorul an.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti