Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Considerente privind aplicarea legii penale faptelor săvârșite pe teritoriul României
29.07.2022 | Antonius George PIRTEA

Secţiuni: Articole, Drept penal, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Antonius George Pirtea

Antonius George Pirtea

Teritorialitatea legii penale este reglementată la Capitolul I, Titlul I din Codul Penal, art. 8 care precizează că “legea penală română se aplică infracțiunilor săvârșite pe teritoriul României”.

Cum este de știut, teritorialitatea legii penale se manifestă în practică sub formă de principiu numit principiul teritorialității[1]. Acest principiu este o manifestare a suveranității statului român care reprezintă aplicarea legii penale tuturor infracțiunilor săvârșite pe teritoriul României fără a avea relevanță cetățenia infractorului, statutul de apatrid ori domiciliul sau reședința al acestuia. Dacă este vorba despre străini nu prezintă relevanță dacă legea statului de care aparține subiectul de drept incriminează sau nu fapta comisă de acesta sau dacă legea respectivului stat este mai favorabilă. Aceleași dispoziții se aplică în egală măsură și persoanelor juridice pe teritoriul României.

Însă pentru aplicarea corectă a legii penale române trebuie specificat ce reprezintă teritoriul. Teritoriul României înglobează solul și subsolul cuprins între frontierele statului, apele curgătoare sau stătătoare, marea teritorială precum și spațiul aerian. De asemenea, tot din teritoriul României fac parte și zonele libere din porturi, aeroporturi sau zonele de trecere a frontierei în care își desfășoară activitatea funcționarii vamali români.

Foarte important de menționat este că teritoriul misiunilor diplomatice ale României din străinătate cum ar fi ambasade, consulate onorifice sau permanente, nu face parte din teritoriul României, deci legea penală română nu are aplicare. Totuși, conform art. 8 al. 3 NCP prin infracțiune comisă pe teritoriul României se are în vedere orice infracțiune comisă în întregime pe teritoriul României sau pe o navă sub pavilion românesc[2] sau o aeronavă înmatriculată în România. Legea penală română are aplicare și atunci când nava sub pavilion românesc sau aeronava înmatriculată în România se află în apa, respectiv spațiul aerian care nu sunt supuse niciunei jurisdicții statale. Legea penală străină se aplică, de exemplu, dacă infracțiunile se comit la bordul aeronavei înmatriculate în România după ce aceasta a aterizat pe teritoriul statului străin. De asemenea, tot legea penală străină se aplică și în cazul în care echipajul navei sub pavilion românesc sau aeronavei înmatriculate în România, săvârșește o infracțiune pe teritoriul statului pe care a acostat sau aterizat.

Potrivit art. 8 al. 4 NCP “infracțiunea se consideră săvârșită pe teritoriul României și atunci când pe o navă sub pavilion românesc ori pe o aeronavă înmatriculată în România s-a efectuat un act de executare, de instigare sau de complicitate ori s-a produs, chiar în parte, rezultatul infracțiunii”. Legea penală română se aplică și în cazul tentativei, infracțiunii continue, continuate sau complexe. Articolul de mai sus reprezintă o extensie a regulii ubicuității din Codul Penal din 1969.

O mențiune importantă se impune în cazul infracțiunilor comise în spațiul virtual sau prin intermediul internetului, aici doctrina precizează că dacă prin infracțiunea comisă se produce cel puțin o stare de pericol, statul în care s-a săvârșit infracțiunea este îndreptățit să aplice propria lege penală.

Există totuși excepții de la principiul teritorialității, situații în care legea penală nu se aplică și anume în cazul comiterii infracțiunilor de către reprezentanții diplomatici ai statelor străine sau al altor persoane care potrivit tratatelor internaționale nu sunt supuse jurisdicției statului român. În această categorie intră ambasadori, consuli, membri ai unui corp diplomatic[3], prim-ministrul unui stat străin în vizită în România etc. Aceștia beneficiază de imunitate de jurisdicție și vor fi trași la răspundere de statul de care aparțin. Statul român poate în acest caz să declare persoanele din categoria mai sus menționată drept persona non grata.

Tot excepții de la principiul teritorialității sunt și infracțiunile săvârșite în sediile misiunilor diplomatice din România, infracțiunilor săvârșite de armatele în staționare sau în trecere pe teritoriul României. Tot de o deosebită importanță la nivel de excepție sunt și infracțiunile săvârșite la bordul navelor sau aeronavelor militare aflate pe teritoriul României și cele săvârșite de personalul specializat al acestora cât timp se află în aeroporturi din România, în apele maritime sau marea teritorială.

Cât despre infracțiunile săvârșite la bordul unei nave străine folosite în scopuri comerciale care trece prin marea teritorială română, această excepție se impune în afara situațiilor în care “infracțiunea a fost săvârșită de un cetățean român, o persoană fără cetățenie, dar cu domiciliul pe teritoriul României.

Dacă infracțiunea a fost îndreptată împotriva intereselor României sau împotriva unui cetățean român sau rezident pe teritoriul României sau dacă infracțiunea este de natură să tulbure ordinea și liniștea publică din țară sau ordinea în marea teritorială. Când exercitarea jurisdicției române se impune în cazul infracțiunilor de trafic de stupefiante sau este expres solicitată de către căpitanul navei sau un agent diplomatic”. Potrivit principiului teritorialității, în situațiile expuse mai sus se impune aplicarea legii penale române.


[1] Mihail Udroiu, Drept Penal Partea Generală, Ediția a-6-a, Editura Ch. Beck, București 2019, p. 61
[2] Ibidem, p. 63
[3] Ibidem, p. 65


Antonius George Pirtea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti