Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

A avea idioți la conducere este însă o „chestiune publică”
29.07.2022 | Radu SLĂVOIU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Radu Slăvoiu

Radu Slăvoiu

Eu când nu am ce face, citesc știri. Mi se întâmplă dimineața devreme, pe budă, sau seara târziu, când beau șprițul singur.

Aseară am băut șprițul singur. Și am citit că cică ”ames…. de ra… este o chestiune privată”. Nu citez tot, chiar dacă-s ghilimele, că nu mă cobor să fac așa ceva, pur și simplu nu.

Asta a zis un domn din Guvernul țării în care trăiesc.

Față de această zicere, zic și eu: familia de Hohenzollern, Mustafa Ali Mehmed, Legiuirea lui Caragea, Momcilo Luburici, Pavel Kiseleff, Barbu Catargiu (Catargii, zic istoricii), Lascăr Catargiu, Cantacuzinii, János Bolyai, Franscisc von Neuman (a fondat U.T.A., Gogule, presupun că nu știi, tu știi doar că Bolyai a cercetat geometria neeuclidiană și că Mustafa Ali Mehmed a fost un renumit turcolog român), Iuliu Baratky (lasă….), turcul Ali, care vindea bragă la Pitești pe vremea când era bunică-mea fată, Mircea și Neagu Djuvara, Ludovic Biro, Radu Rosetti, colega mea de la facultate, Lamya fostă Al-Kawadri, actuală Hărătău, prietenul lui fii-mea, Sait. Hagi, gogule (cu g mic, asta e), Hagi! Și atâția alții.

Ce îmi spui tu mie, Gogule, cu ”ames…. de ra…”? Că e o problemă să-i citesc pe Boualem Sansal, pe Haruki Murakami, pe Harari și pe Viet Thanh Nguyen? Că, dacă mă întâlnesc mâine cu o tipă care-mi place, trebuie să-i cercetez arborele genealogic înainte să o invit la mine la un cico? Că e o problemă să am studenți musulmani sau studenți care sunt româno-chinezi? Că e o problemă că-mi place cum cântă Iulian lăutarul?

Ce îmi spui tu mie, Gogule? Că, înainte să mă apuc să scriu, trebuie să mă întreb de unde vine Slăvoiu, că pare că de la migratorii slavi?

Gogule, ce debitezi tu nu e nici o chestiune, nici privată nici de alt fel.

Singura chestiune – și asta e și reală, și a dracului de publică – e de ce am ajuns noi atât de rău încât să amestecăm la conducere un specimen ca tine.

Lect. univ. dr. Radu Slăvoiu
Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București – Facultatea de Drept

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti