Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Diplomatul jurist Nicolae Ecobescu s-a stins. Mesaje de condoleanțe


01.08.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Life, Mesaje de condoleanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Nicolae Ecobescu, diplomat de carieră, fost ambasador al României, reputat jurist și autor de lucrări științifice, a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de miercuri, 27 iulie 2022, la Spitalul Elias, acesta având respectabila vârstă de 91 de ani – potrivit Antena 3.

S-a născut la 26 martie 1931 în comuna Runcu, sat Bâlta, județul Gorj și a urmat studiile preuniversitare în orașul Lupeni, județul Hunedoara.

Licențiat al Facultății de Relaţii Internaţionale din Bucureşti (1955) și doctor în științe juridice (1959), devine membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României (1959), activând în calitate de consilier juridic în cadrul Direcţiei Organizaţii Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe și, ulterior, fiind numit şef al Oficiului Tratate din același minister.

După promovări succesive la gradele diplomatice de expert și, mai apoi, consilier, i s-a acordat gradul de ambasador (1967).

Nicolae Ecobescu a îndeplinit numeroase funcții oficiale, cele mai importante dintre acestea fiind:
• Membru al delegațiilor României la opt sesiuni ale Adunării Generale a ONU (în intervalul 1959-1971);
• Reprezentant permanent al României pe lângă Oficiul European al ONU, inclusiv instituțiile specializate ale Națiunilor Unite și Comisia Economică Europeană, cu sediul la Geneva (1963-1969);
• Șef al Delegației României în Comitetul celor 18 state pentru dezarmare (1967-1969);
• Adjunct al ministrului Afacerilor Externe (1969-1973);
• Șef al Protocolului de Stat al României (1973-1983);
• Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Elenă (1983-1990).

În domeniul activităților științifice a exercitat următoarele funcții:
• Director de studii al Institutului Român de Studii Internaționale (IRSI) aflat sub egida Ministerului Afacerilor Externe și a Academiei Române (1992-2005 – primul director al Institutului);
• Director și editor al revistei IRSI – „Romanian Journal of International Affairs” (1995-2005);
• Reprezentant al României și președinte al Consiliului de conducere al Centrului Internațional pentru Studii privind Marea Neagră (International Centre for Black Sea Studies) – Atena (1998-2003);
• Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România;
• Membru al Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România;
• Membru al Asociației Române pentru Clubul de la Roma.

În perioada 2013-2022 Nicolae Ecobescu a coordonat și editat seria monumentală de 13 volume, elaborată cu mare strădanie și dedicație, împreună cu colegi diplomați și cercetători, a crestomației intitulate „România. Supravieţuire și afirmare prin diplomaţie în anii Războiului Rece„, cuprinzând comunicări, articole, studii și documente.
În anul 2015, la aniversarea a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA, au fost lansate volumele de referință 5, 6 și 7 din ciclul susmenționat, tema celor trei volume fiind „Trei decenii de relații româno-americane: 1955-1985. Documente” (alăturat, foto coperta 1 a volumului 7 al apreciatei serii).
Trilogia reprezintă „prima colecție de texte – inedite în covârșitoarea lor majoritate – dedicată relațiilor dintre România și Statele Unite ale Americii în perioada de referință.
Intervalul celor trei decenii avute în vedere, după cum o atestă convingător documentele publicate, s-a caracterizat printr-o evoluție constant ascendentă a acestor relații, o arie de cuprindere tot mai extinsă a lor și atingerea celor mai înalte cote de conlucrare fructuoasă și încredere reciprocă în raporturile dintre cele două țări”, consemna amb. dr. Nicolae Ecobescu în Nota asupra ediției.

Este autor al cărților „Dezarmarea. Cronologie 1945-1978” – Editura Politică, București, 1980 -, „Resursele și noua ordine internațională” – Editura Politică, București, 1981 -, „Relațiile internaționale postbelice. Cronologie diplomatică 1945-1964” (2 volume) – Editura Politică, București, 1983 -, „Zone denuclearizate” – Editura Politică, București, 1985 -, „Manualul NATO. Parteneriat și cooperare” – Editura Nemira, București, 1997 -, „Manualul Consiliului Europei” – Editor Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucureşti, 2006 – ș.a. precum și a numeroase articole științifice în domeniul drepturilor omului și al diplomației internaționale.

De asemenea, a publicat în coautorat cărțile: „România în sistemul Națiunilor Unite” – (în colab. cu Florin Roșu) – Editura Politică, București, 1974 -, „Relațiile consulare ale României” (în colab. cu Gheorghe Bădescu – 2 volume: „Culegere de texte legislative” și „Culegere de tratate, convenții şi acorduri”) – Editura Politică, București, 1975 -, „Drepturile și obligațiile fundamentale alte statelor” (în colab. cu Victor Duculescu) – Editura Politică, București, 1976 -, „De la controlul armamentelor la dezarmare” (în colab. cu Vasile Secăreș) – Editura Politică, București, 1985 -, „Drept internațional public” (în colab. cu V. Duculescu) – Editura „Hyperion XXI”, București, 1993 -, „Dreptul tratatelor” (în colab. cu V. Duculescu) – Editura Continent XXI, București, 1995 -, „Combaterea terorismului. Texte de bază de drept internațional din secolul XXI selectate și sistematizate” (în colab. cu Nicolae Micu și Ioan Voicu; apărută și în limba engleză) – Editor Institutul Român de Studii Internaţionale „Nicolae Titulescu”, Bucureşti, 2003 – ș.a.

A mai coordonat și volumul colectiv „Dicționar diplomatic” (împreună cu Ionel Cloșcă și Petre Bărbulescu) – Editura Politică, București, 1979.

Fundația Europeană Titulescu i-a decernat amb. dr. Nicolae Ecobescu Premiul Internațional „Nicolae Titulescu“ – premiu de excelență în diplomația românească – pe anul 2008, „pentru viziunea sa coerentă și realistă asupra multilateralismului în relațiile internaționale și asupra necesității unor soluții consensuale în abordarea intereselor divergente”, cu mențiunea că, „încă din anul 1954, Nicolae Ecobescu a făcut parte din grupul tinerilor diplomați care au avut curajul de a face referiri la Nicolae Titulescu, în ideea elaborării poziției delegației române la o importantă reuniune internațională.”

O interesantă conferință, intitulată „Teorie și practică în studii de securitate, relații internaționale și diplomație”, susținută în anul 2011 de amb. Nicolae Ecobescu la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Român pentru Relații Internaționale și Studii de Securitate și având o temă de actualitate, „Educație și cercetare în România. Relații internaționale, studii de securitate, geopolitică și diplomație”, poate fi vizionată aici și, în continuare, aici.
Totodată, un interviu excepțional acordat în 2020 de Sandra Ecobescu, președintele Fundației Calea Victoriei, în care aceasta evocă viața și personalitatea tatălui său, ilustrul diplomat și magistru de care ne-am despărțit în aceste zile, poate fi citit aici.

Amb. dr. Nicolae Ecobescu a fost înmormântat vineri, 29 iulie 2022, orele 10:00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

* * *

Institutul Român pentru Studii Europa-Asia (IRSEA) a deplâns printr-un comunicat „decesul Membrului său de Onoare, diplomatul de carieră, savantul și ambasadorul Nicolae Ecobescu, după șase decenii de activitate remarcabilă în Diplomația și Academia Română, în care a fost cel mai important specialist al țării sale în diplomație, drepturile omului și dezarmare.”

IRSEA a evocat, totodată, funcțiile oficiale și academice (susmenționate) pe care regretatul diplomat le-a deținut „de-a lungul carierei remarcabile a Excelenței Sale, (…) savant veteran în domeniul Afacerilor Externe”, precum și numeroasele volume prodigioase și „articole savante” pe care acest „prolific autor” le-a scris și editat.

„Într-o împrejurare profund dureroasă, decesul ambasadorului Nicolae Ecobescu a avut loc la împlinirea a 160 de ani de la înființarea Departamentului pentru Afaceri Externe de Stat al Principatelor Române, eveniment care marchează piatra de temelie a diplomației românești moderne, în care ambasadorul Ecobescu și-a câștigat cu siguranță un loc unic și inconfundabil prin realizările sale monumentale, sentimentele patriotice profunde și responsabilitatea remarcabilă.

Memoria, caracterul distins, umanitatea și eleganța sa vor continua, fără îndoială, să reprezinte un imbold generos pentru ca mediul diplomatic românesc să ducă mai departe cauza avansării României într-o lume în schimbare și din ce în ce mai complexă.

Ambasadorul Nicolae Ecobescu va trăi în memoria tuturor colegilor și prietenilor săi ca un diplomat și lider inspirator, un bun coleg și un prieten fermecător și dedicat.”

* * *

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe au postat următorul mesaj:

„Domnul Ambasador Nicolae Ecobescu, un mare diplomat și prieten al Arhivelor noastre, ne-a părăsit (…), trecând la cele veșnice în ziua în care se împlineau 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe al României!

Diplomat de carieră, s-a dedicat din tot sufletul Ministerului Afacerilor Externe al României, remarcându-se prin echilibru și moderație într-o perioadă mai puțin fastă din istoria noastră. După pensionare, s-a consacrat editării unui mare proiect: „România. Supravieţuire și afirmare prin diplomaţie în anii Războiului Rece”.

A fost un om bun, elegant și generos (…).

Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în Pace!”

* * *

Prof. univ. dr. Adrian Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu, a anunțat că miercuri, când s-au împlinit „160 de ani de la înființarea, în 1862, a unui minister, unificat, al Principatelor, sub denumirea de „Departament al Trebilor Străine și de Stat” (…,) printr-o ciudată coincidență, (…) a plecat dintre noi ambasadorul Nicolae Ecobescu, eminent diplomat, cu o carieră impresionantă în politica externă românească și în activitatea academică din țară. L-am cunoscut în urmă cu peste 40 de ani la ADIRI iar, în mandatul meu la externe, a fost unul dintre sfătuitorii mei. Tot atunci, i-am încredințat conducerea IRSI (Institutul român de studii internaționale), pe care îl creasem. De-a lungul anilor, ne întâlneam pentru a-mi sugera inițiative de politică externă. A fost unul din membrii fondatori ai Fundației Europene Titulescu, apoi membru de onoare, primind și premiul „Nicolae Titulescu” pentru ampla colecție de documente (13 volume) pe care a publicat-o, sub egida Fundației – „România. Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului rece”.

A fost un mentor pentru multi diplomați. Și-a slujit țara în toate anotimpurile politice și acum, la 90 de ani, a plecat lăsându-ne să reflectăm la felul în care putem, la rândul nostru, să contribuim la „supraviețuirea și afirmarea României” în noul Război rece.

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!”

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro