Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Notarii publici nu au competențe în stabilirea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea
03.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate profesioniști, Fiscalitate, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 3 august 2022, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității următorul comunicat:

Venind în întâmpinarea interesului crescut al publicului larg și al mass-media referitor la noua modalitate privind stabilirea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea și urmărind, totodată, respectarea acurateței informațiilor vehiculate în spațiul public, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face următoarele precizări:

• Notarii publici nu au nicio competență în ceea ce privește determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea.

• Conform Ordonanței nr. 16/15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, emisă de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial nr. 716/15 iulie 2022, valoarea impozabilă a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea va fi preluată din Studiile de Piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România.

În mod eronat, aceste Studii de Piață au fost menționate în mass-media sub titulatura de „grile notariale”, „grilele notarilor” etc. Facem precizarea că modalitatea de întocmire a Studiilor de Piață este prevăzută la art. 111 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, potrivit căreia: “Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață întocmite de experți evaluatori autorizați în condițiile legii, care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent, și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul A.N.A.F.”.

• Întreaga responsabilitate pentru realizarea și conținutul Studiilor de Piață revine exclusiv evaluatorilor autorizați care le-au întocmit ca urmare a solicitării făcute de către Camerele notarilor publici, în condițiile legii, acestea din urmă neavând nici o implicare în procedura de elaborare a Studiilor de Piață.

• Studiile de Piață sunt informații publice care se regăsesc pe site-ul www.unnpr.ro și sunt realizate exclusiv pentru calculul impozitului pe venitul obținut de persoanele fizice din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din patrimoniul personal.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti