Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: întocmirea raportului de evaluare de către consilierul de probațiune în situația neîndeplinirii integrale a obligațiilor civile
04.08.2022 | Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 29.07.2022 s-a constituit un nou dosar (1914D/2022) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 96 alin. (2) din Codul penal și art. 67 alin. (2) din Legea nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune (cauza Feraru Constantin).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispozițiile art. 67 alin. (2) din Legea nr. 252/2013 formează obiectul unui control de constituționalitate, cealaltă normă formând obiectul altui dosar aflat în faza de raport – dosar nr. 487/2020.

Instanţa de trimitere este Tribunalul Galați, care la același termen a hotărât respingerea cererii de sesizare a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile art. 88 alin. (2) din Codul penal, prin raportare la dispozițiile art. 16 alin. (1), art. 21 alin. (3), art. 23 alin. (11) și art. 124 alin. (2) din Constituția României.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 67 (extras) – Legea nr. 252/2013
(2) În situaţia neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile de către persoana supravegheată cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere, consilierul de probaţiune manager de caz întocmeşte un raport de evaluare conform art. 44, în care consemnează motivele neîndeplinirii, şi sesizează instanţa.

Dispozițiile din Constituție în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate au următorul conținut normativ:

Art. 16 (extras) – Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Art. 21 (extras) – Accesul liber la justiție
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Art. 23 (extras) – Libertatea individuală
(11) Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată.

Art. 124 (extras) – Înfăptuirea justiției
(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

Mulțumim pe această cale Tribunalului Galați pentru faptul că precizează pe pagina on-line a dosarului și dispozițiile din Constituție în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate. Nu înțelegem de ce nu se poate impune, la nivel normativ, obligația ca această mențiune să fie realizată pe pagina dosarelor tuturor instanțelor din România care admit trimiterea unei excepții de neconstituționalitate.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti