Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 1-5 august 2022


05.08.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA –  Serviciul teritorial Ploiești. Trafic de influență. Control judiciar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 1 august 2022, față de doi inculpați dintre care unul avocat în cadrul Baroului Prahova, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În luna februarie 2022, inculpatul, în calitate de avocat în Baroul Prahova și împreună cu celălalt inculpat, i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma totală de 25.000 euro, din care ar fi primit în perioada februarie-aprilie, în două tranșe, suma totală de 20.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unui magistrat și promițând că îl va determina pe acesta din urmă să schimbe încadrarea juridică din infracțiunea de tentativă de omor în infracțiunea de loviri sau alte violențe, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, în care martorul avea calitatea de inculpat.
Inculpatul, în calitate de avocat în Baroul Prahova, îi asigura asistența juridică persoanei respective în dosarul penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, iar pretinderea și primirea sumelor de bani s-ar fi făcut în cadrul unor întâlniri avute de avocat și de celălalt inculpat cu persoana respectivă.
În realitate, persoana respectivă era cercetată în dosarul respectiv pentru săvârșirea unor infracțiuni comise cu violență și tulburarea liniștii și ordinii publice, dar nu și tentativă de omor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori sunt chemați,
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

1. DNA –  Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 august 2022, a inculpatului A.D.D.C., la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de ofițer de poliție angajat la Corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne, inculpatul A.D.D.C. ar fi pretins, în mod repetat, de la o persoană, diferite sume de bani, lăsându-o să creadă că, prin influența pe care o are asupra unor ofițeri de poliție, îi va determina să rezolve problemele judiciare ale respectivei persoane.

La data de 3 august 2022, inculpatul a fi primit de la persoana respectivă suma de 15.000 lei, pentru scopul menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 august 2022, inculpatul va fi prezentat judecătorilor din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov. Înșelăciune. Obținerea ilegală de fonduri. Spălarea banilor. Percheziții domiciliare.

La data de 01.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Brasov, I.P.J. Brasov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice efectuează 27 percheziții domiciliare, pe raza județului Brașov, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, obținerea ilegală de fonduri cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor, activități derulate începând cu anul 2014, pe raza județului Brașov, prin accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituţii bancare/nebancare (I.F.N.-uri), urmate de nerambursarea acestora, precum și de ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau pentru investiții.

Modul de operare al grupului consta în înființarea sau preluarea părților sociale ale unor societăţi și implicarea acestora în procedura de accesare a fondurilor, folosindu-se în acest scop documente contabile falsificate.
Prejudiciul produs prin activitatea infracțională este de aproximativ 42 milioane de lei.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov urmează să fie conduse, în vederea audierii, un număr de 18 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Brasov – Serviciul de Investigații Criminale, I.P.J. Brasov – Serviciul Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciul de Acțiuni Speciale Brașov, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Burebista” Brasov.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov. Înșelăciune. Obținere ilegală de fonduri. Spălare de bani. Percheziții domiciliare. Indisponibilizare autovehicule. Instituire sechestru. Reținere.

În urma celor 27 percheziții domiciliare efectuate în județul Brașov, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Brasov, I.P.J. Brasov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au descoperit și ridicat în vederea indisponibilizătii 16 autovehicule (dintre care 5 autoturisme de epocă), o semiremorcă, 2 rulote, o autoutilitară, o autoplatformă, suma totală de 18.400 de euro, precum și 3 grame de canabis.

Totodată, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la 4 apartamente, 2 case, un bloc de locuințe, aflat în construcție, și 3 terenuri, precum și poprirea conturilor inculpaților, în vederea recuperării prejudiciului de aproximativ 42.000.000 de lei.

În cauză, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pentru 24 de ore a 12 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de alți doi inculpați.

În cauză, s-a reținut că în perioada 2014 – iulie 2022, pe raza județului Brașov, a acționat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înselăciune cu consecinţe deosebit de grave, obținere ilegală de fonduri, abuz de încredere în frauda creditorilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălarea banilor, și transmiterea fictivă a părţilor sociale, fiind folosite în acest scop 52 de societăți comerciale din România și 3 persoane juridice înregistrate în țări din uniunea europeană.

Modul de operare al grupului consta în înființarea sau preluarea părților sociale ale unor societăţi și implicarea acestora în procedura de accesare a fondurilor. În acest scop, au fost recrutate persoane fără educație, inclusiv neșcolarizate, provenind din medii defavorizate, fără pregătire sau experiență de viață care să reprezinte din punct de vedere legal aceste societăți.

Societățile comerciale au fost folosite pentru accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituţii bancare sau nebancare (I.F.N.-uri), urmate de nerambursarea acestora. De asemenea, au fost accesate ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau pentru investiții, acordate în cadrul mai multor programe de sprijin.

În vederea inducerii în eroare a funcționarilor instituțiilor implicate în acordarea finanțărilor au fost prezentate cifre de afaceri mărite artificial, facturi fiscale privind achiziţia fictivă de bunuri/utilaje și au fost înfățișate utilaje sau fotografii cu utilaje preluate de pe site-urile de vânzări ori împrumutate.

De asemenea, au fost poansonate serii false pe bunurile mobile achiziționate în sistem leasing sau au fost achiziționate utilaje second-hand, care au fost recondiționate pentru a crea aparența că sunt utilaje noi. În plus, au fost falsificate etichete sau certificate de conformitate, fiind editate fotografii ale unor bunuri reale, pe care membrii grupului nu le-au deținut în realitate.

În final, au fost folosite, în carusel, aceleași utilaje/echipamente învechite pentru care fuseseră accesate anterior credite, cărora le-au fost schimbate seriile și care au fost utilizate din nou pentru obținerea unor noi credite/leasinguri pe numele altor societăți din grup.

Creditele/granturile/ajutoarele, astfel accesate, au fost folosite pentru finanțarea unor bunuri din varii domenii de activitate (echipamente HORECA, mijloace de transport, utilaje, CNC-uri, ghilotine hidraulice, mașini hidraulice sau manuale de roluit tablă, aparate de sudură, echipamente IT, articole sportive, înființare și dotare teren fotbal/sportiv), în funcție de obiectul de activitate al societăților preluate în vederea contractării acestor împrumuturi.

Sumele de bani astfel obținute, erau transferate în aceeași zi, în temeiul unor documente justificative false, către alte societăți din grupul infracțional, fiind fragmentate și debitate în aceeași zi sau în zilele imediat următoare către alte societăți din grupul de firme sau redirecționate către conturile deschise la alte instituții bancare pe numele societății care accesase creditul.

În continuare, prin transferuri succesive cu diverse justificări (prezentarea unor facturi de achiziție falsificate) realizate între societățile din grupul infracțional organizat, și mai departe către persoanele fizice care controlau aceste societăți (cu justificări de restituiri ale presupuselor creditări efectuate de către asociați sau de plată a dividendelor către asociați), sumele erau în cele din urmă fie retrase în numerar în proporție de 80 – 90%, fie erau utilizate pentru a acoperi o parte din ratele aferente creditelor inițiale, pentru a nu trezi suspiciunea funcționarilor bancari cu privire la bonitatea societăților. De asemenea, sumele au folosite pentru achiziționarea de la diverși comercianți de bunuri/servicii în beneficiul persoanelor care coordonau activitățile (cheltuieli voluptorii privind sejururi, mese la restaurante de lux, achiziții de parfumuri, îmbrăcăminte, etc.). Doar o mică parte din aceste sume, respectiv sub 5%, au reprezentat tranzacții către partenerii reali.

Sumele retrase în numerar au fost ulterior utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri imobile sau mobile pe numele altor persoane fizice sau juridice, sau plătite ca avansuri pentru obținerea altor credite care necesitau și contribuții ale împrumutatului din surse proprii.

În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de luare a măsurii arestării preventive a inculpaților reținuți în cauză.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Brasov – Serviciul de Investigații Criminale, I.P.J. Brasov – Serviciul Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciul de Acțiuni Speciale Brașov, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Burebista” Brasov.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Pornografie infantilă. Șantaj. Reținere.

La data de 02.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă și șantaj.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2018 – 2022, inculpatul, un bărbat în vârstă de 36 de ani, a transmis mai multor persoane materiale pornografice cu minori şi a solicitat materiale similare. Inculpatul, pentru a primi astfel de materiale, a amenințat cu publicarea materialelor și discuțiilor pe diverse rețele de socializare.

În urma punerii în aplicare a unui mandat de percheziție domiciliară în municipiul Călărași, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au descoperit și ridicat trei telefoane mobile, sisteme informatice, un card de memorie și cartele telefonice, fiind identificate o multitudine de fişiere video şi foto având conţinut sexual explicit cu minori.

În cursul zilei de astăzi, va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Trafic de minori. Efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 03.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pentru 24 de ore a doi inculpați cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

În fapt, s-a reținut că, unul dintre inculpați a recrutat o persoană vătămată minoră în vederea exploatării prin obligarea la practicarea prostituției în județul Argeș, acesta postând anunțuri online în vederea atragerii de potențiali clienți.
De asemenea, din 2021 și până în prezent, cei doi inculpați au comercializat substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive consumatorilor din municipiul Pitești.
În urma celor 2 percheziții domiciliare efectuate în municipiul Pitești au fost descoperite şi ridicate cantitățile de 500 de grame de canabis și 50 de grame de substanță pulverulentă, ce urmează a fi expertizată, două cântare electronice de precizie, instrumente utilizate la porționarea și consumul drogurilor, sumele de 4.800 de lei, 350 de euro și 60 de lire sterline, precum și înscrisuri cu valoare probatorie.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul B.C.C.O. Pitești și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

În cadrul audierilor, persoana vătămată a beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Trafic internațional de droguri de risc. Percheziții domiciliare.

La data de 03.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Ilfov, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 05.06.2021-10.06.2021, a fost introdus în România, prin intermediul unei firme de transport, pe ruta Spania- România, un colet având o greutate de 10 kg, în interiorul căruia au fost disimulate șase pachete ce conțineau cantitatea de 2728,3 grame canabis, droguri de risc ce urmau a fi comercializate în municipiul București către consumatori de astfel de substanțe.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării cantitățile de aproximativ 145,22 grame de canabis și 352,04 grame de alpha-PHP, drog de mare risc.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc și trafic intern de droguri de risc și de mare risc.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 2 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov, precum și al jandarmilor din cadrul Direcția Generală de Jandarmerie a Municipiului București.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 01.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut că, la data de 9.11.2021 inculpatul a determinat o persoană vătămată minoră, în vârstă de 12 ani, persoană cu dizabilități fizice și instituționalizată, să realizeze și să îi transmită prin intermediul contului de pe o rețea de socializare două materiale pornografice.
În cursul zilei de 02.08.2022 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul B.C.C.O. Iași.

În cadrul audierilor, persoana vătămată a beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Structura Centrală. Trafic intern de droguri de risc și de mare risc. Conducerea unui vehicul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce și conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive. Trimitere în judecată.

Prin rechizitoriul din data de 02.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 2 inculpaţi, unul dintre aceștia în stare de arest preventiv și unul în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic intern de droguri de risc și de mare risc în formă continuată în forma agravată (care a avut ca urmare moartea victimei), trafic intern de droguri de risc și de mare risc, conducerea unui vehicul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce și conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 11.02.2022, unul dintre inculpați a vândut victimei 18 comprimate de oxicodonă, drog de mare risc. În urma consumului acestor comprimate victima a fost transportată la data de 12.02.2022 la spitalul Floreasca, în stare gravă, decedând în ziua de 28.02.2022. Cauza morții acesteia a fost stabilită ca fiind consumul de opiacee.
Cu privire la cel de-al doilea inculpat, trimis în judecată în stare de libertate, s-a reținut că acesta a condus la data de 26.03.2019, în municipiul București, un autoturism în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive (probele biologice recoltate de la inculpat au rezultat pozitiv la THC 0,019 ug/ml, THC-OH 0,007 ug/ml și THC-COOH 0,092 ug/ml). De asemenea, la data de 06.04.2021 acesta a condus în municipiul București un autoturism în timp ce avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce și aflându-se sub influența substanțelor psihoactive (probele biologice recoltate de la inculpat au rezultat pozitiv la THC 0,010 ug/ml, THC-OH 0,004 ug/ml și THC-COOH 0,133 ug/ml).

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Trafic de droguri de risc și mare risc. Efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 4 august 2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a patru inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2020 cei 4 inculpați au procurat, manipulat, stocat și distribuit, în mod direct, droguri de risc și mare risc, precum și substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, mai multor consumatori din județul Cluj.
În urma celor 8 percheziții domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite și ridicate cantitățile de 880 de grame de substanță psihoactivă, 2 comprimate cu efect psihoactiv, 10 grame de canabis și 5 grame de hașiș, două cântare electronice cu urmă de substanță, grindere cu urme de THC, ustensile folosite pentru consum cu urme de substanță, mai multe telefoane mobile și un laptop.
În cursul zilei de astăzi judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a celor 4 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca și Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

9. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Proxenetism. Efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 4 august 2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor proxenetism și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2022, unul dintre inculpați a înlesnit practicarea prostituției de către o persoana vătămată, a transportat-o pe aceasta în diferite locații de pe raza județelor Cluj și Mureș, în scopul practicării prostituției și și-a însușit sumele de bani provenite din practicarea prostituției.
Cu privire la cel de-al doilea inculpat s-a reținut că a procurat, manipulat și distribuit mai multor persoane din județele Cluj și Mureș substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context, acesta a comercializat primului inculpat substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive pentru a fi puse la dispoziția persoanei vătămate și a personelor din anturajul acesteia.
În urma celor 4 percheziții domiciliare efectuate în județele Cluj și Mureș au fost descoperite și ridicate 6 telefoane mobile, sumele de 1.800 de lei și 50 de euro, precum și obiecte care ar fost utilizate în timpul consumului de droguri.
În cursul zilei de astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv a celor 2 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj și al Grupării Mobile de Jandarmi Târgu Mureș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

10. DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Trafic de persoane. Reținere.

La data de 03.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, perioada 2020 – 2022, inculpatul a racolat folosind metoda ,,loverboy” 3 persoane vătămate pe care le-a determinat, prin constrângere fizică și psihică, să practice prostituția în folosul său în județul Vrancea, dar și pe teritoriul Austriei, Franței, Belgiei, Elveției și Germaniei.
Ulterior, banii obținuți din activitatea infracțională au fost folosiți pentru achiziția unor bunuri.
În urma punerii în aplicare a trei mandate de percheziție domiciliară în municipiul Focșani, au fost descoperite și ridicate mai multe documente și înscrisuri, suma de 2.100 de euro care a fost indisponibilizată, două telefoane mobile, 10 grame de canabis, un gram de cocaină și 2 grindere.
În cauză se efectuează cercetări față de același inculpat și sub aspectul comiterii infracțiunii de deţinere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului.
În cursul zilei de 04.08.2022 judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea precum și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

11. DIICOT – Serviciul Teritorial Galați. Trafic de droguri de mare risc. Efectuare neautorizată de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 04.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galați au efectuat activități de urmărire penală pe linia combaterii traficului de droguri de mare risc și efectuare neautorizată de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, în două cauze distincte.

Astfel, în cadrul primului dosar, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați au reținut că, începând cu anul 2022, pe raza județului Galați a fost constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de efectuarea fără drept de operaţiuni neautorizate cu substanţe cu efecte psihoactive, grup infracţional organizat care a acţionat până la data efectuării percheziţiilor domiciliare. Astfel, în perioada ianuarie 2022 – 04.08.2022, membrii grupului infracțional organizat au efectuat operațiuni de procurare şi livrare de produse despre care știau că produc efecte psihoactive, respectiv cu privire la o cantitate de peste 1.047,85 grame din compusul din compusul psihoactiv 3-Chloromethcathinone(3-CMC).

În cadrul celui de-al doilea dosar, la data de 04.08.2022, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Galați au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat după ce acesta a comercializat cantitatea de 56 comprimate ecstasy.

În cauză s-a reținut că, în perioada aprilie – august 2022, trei inculpați acţionând în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au procurat, cumpărat, deţinut, transportat şi vândut consumatorilor din județul Galați o cantitate de cel puţin 314 grame de substanţă solidă sub formă de cristale conţinând compusul Chloromethcathinone (3 – CMC) și 137 comprimate ecstasy.
În urma celor 11 percheziții domiciliare efectuate în cele două cauze în județele Galați și Giurgiu au fost descoperite și ridicate cantitățile de 33,55 de grame de canabis, 131 de comprimate ecstasy și diverse cantități de 3-CMC, precum și sumele de 14.000 de euro și 20.220 de lei.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus, în cele două dosare, reținerea pentru 24 de ore a 8 inculpați, în cursul zilei de astăzi fiind sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați cu propuneri de arestare preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galați, serviciilor de combatere a criminalității organizate Vrancea, Brăila și Giurgiu și Inspectoratului de Poliție Județean Galați, precum și al jandarmilor Brigăzii de Jandarmi Mobilă Bacău și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secției parchetelor militare. Dosarul Revoluției. Infracțiuni contra umanității. Trimitere în judecată.

Prin rechizitoriul Secției parchetelor militare nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic ,,Revoluția română din decembrie 1989” s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

I.I. – fost președinte al României;

G.V.V. – fost viceprim-ministru al Guvernului României și

I.R. – general (rtr.) – fost șef al Aviației Militare

fiecare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute și pedepsite de art. 439 alin. 1 lit. a,g,i și k din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Din cercetările efectuate, prin raportare la întregul probatoriu administrat în cauză, s-au reținut următoarele:

1. Inculpatul I.I., în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleași fapte ale inculpatului I.I. au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile, de pe întregul teritoriu al României.

2. Inculpatul G.V.V., în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenţie, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice,  începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste conduite au avut drept consecințe generarea și amplificarea unei psihoze generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 -30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Totodată, aceleași fapte ale inculpatului G.V.V. au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile, de pe întregul teritoriu al României.

3. Inculpatul general (rtr) I.R., în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 – 30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operațiunea de inducere în eroare a opiniei publice.

Aceste conduite au avut drept consecințe întreținerea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Totodată, aceleași fapte ale inculpatului I.R. au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile, de pe întregul teritoriu al României.

:: Sursa: mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro