Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Alexandru Muraru propune ca “Istoria comunismului în România” să devină disciplină obligatorie pentru liceu. UPDATE: IICCMER susține introducerea disciplinei în programa de studii
10.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9, Proiecte legislative, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 8 august 2022, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și-a exprimat susținerea deplină față de inițiativa deputatului Alexandru Muraru de introducere în programa de studii liceale a disciplinei Istoria comunismului, potrivit unui comunicat.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER: „Tinerii din România, care au parcurs o formă de învățământ postdecembrist, înțeleg sau cunosc prea puține lucruri despre perioada regimului comunist, cu atrocitățile și manifestările brutale care au îngrădit zeci de ani exercitarea oricărei minime forme de democrație sau care au condus,  în repetate rânduri, la pierderea de vieți omenești. Așadar, mă întreb, în primul rând, etic și moral, dacă un popor constrâns de drepturi și libertăți, un popor de sacrificiu pentru ca noi astăzi să trăim într-un stat consolidat democratic, nu merită, oare, să aibă pagini separate în manual de istorie și informații exhaustive din punct de vedere al cronologiei perioadei comuniste? Eu consider că merită și felicit inițiativa domnului deputat Alexandru Muraru de introducere în programa de studii liceale a disciplinei Istoria comunismului. IICCMER va pune la dispoziție toate resursele necesare implementării acestui proiect educațional.”

***

Sâmbătă, 6 august 2022, Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României, Membru al Camerei Deputaților din România, a transmis următoarele: „În cadrul Forumului Educației organizat astăzi la Iași, am propus, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, ca “Istoria comunismului în România” să devină disciplină obligatorie pentru liceu prin noua Lege a Educației.

Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei Rusiei, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în țările NATO, în contextual în care avem nevoie de narațiune puternică care să întărească România de mâine, consider că studierea de către elevi a comunismului românesc, ca disciplină separată față de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este obligatorie. După 32 de ani de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea și falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist. Manipularea istoriei a servit la menținerea puterii elitelor comuniste și a sistemului totalitar. De aceea, România trebuie să înceapă un proces amplu de a educa pe cei născuți după postcomunism despre istoria regimului totalitar. Această educație va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism, narațiunilor false, nostalgiilor transformare în proiecte politice toxice pentru democrație. Ori istoria europeană care are nevoie astăzi de o narațiune și care lipsește cel mai mult din curricula elevilor este istoria regimului comunist.

“Istoria comunismului în România”, ca disciplină obligatorie, reprezintă cea mai adevărată și profundă condamnare a comunismului, a crimelor și abuzurilor sale. Este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercării Rusiei de a rescrie istoria în contextul războiului din Ucraina. Educația este cea mai eficientă armă împotriva falselor narațiuni. La 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situația de atunci era mai bună decât cea de acum. Este cea mai mare cifră din ultimii ani și arată amploarea revalorizării comunismului. Și este evident și cel mai mare neadevăr, România de astăzi, cu toate problemele ei, nu poate fi comparată cu trecutul său total totalitar, cu închisori și crime. Istoria Holocaustului și Istoria Comunismului, astăzi, ocupă un loc precar în manuale. Vedem în spaţiul public din ce în ce mai multe atitudini, declaraţii sau manifestări antisemite, rasiste, xenofobe sau negaţioniste sau din ce în ce mai multă nostalgie față de regimul comunist – un regim criminal și ilegitim. Noi nu pregătim doar oameni pentru piaţa muncii, ci vrem să pregătim viitori buni cetăţeni într-o democraţie, care să facă imposibilă în viitor repetarea acestor istorii regretabile. Educaţia este singurul antidot la ignoranţă, totalitarism, antisemitism şi xenofobie.

Am amintit faptul că Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, alături de președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, și premierii Estoniei și Poloniei, Kaja Kallas și Mateusz Morawiecki, o scrisoare în care le cere liderilor instituțiilor europene includerea istoriei europene ca materie în programele școlare ale statelor membre UE.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti