Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Controverse semiotice privind o anumită reprezentare feminină
15.08.2022 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Life, Litigii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti.

Într-o sală de curs, între o Profesoară bună și o studentă bună s-a înfiripat o mică discuție, când le-a prezentat studenților din primul an de studiu o reprezentare statuară a zeiței Themis.

“Statuia zeiței Justiției este plină de semnificații“, începe Profesoara.

“Ce bine“, răspunde studenta. “Dar balanța, ce legătură are balanța cu justiția? Ce, suntem la piață?“

“Draga mea, ai dreptate: la fel ca la piață, balanța servește comparării obiectului de cântărit cu greutăți etalon. Semnificația balanței este aceea că ea servește comparării intereselor justițiabililor cu valorile societății. Pe de altă parte, argumentele părților în litigiu sunt puse în balanță.“

“Aha, acum înțeleg… Dar văd că mâna dreaptă este ocupată, nu poate să cântărească“, insistă studenta.

“Sabia din mâna dreaptă a Justiției, mâna mai puternică, semnifică autoritatea, caracterul executoriu“, explică Profesoara.

“Aveți dreptate“, recunoaște studenta. În gând: “Eu mă gândeam că faptul că sabia este în mâna dreaptă iar balanța în mâna stângă înseamnă că Justiția se pricepe mai mult la dat cu sabia decât la cântărit.“ Preocupată de înțepături, tinerește, studenta continuă, aproape politicoasă: “Dar de ce este legată la ochi zeița, o fi un fel de ninja?“

“Faptul că Justiția este legată la ochi semnifică imparțialitatea“, explică răbdătoare Profesoara.

Studenta începe să-și arate nervii: “Păi dacă e legată la ochi, Justiția nu vede nici părțile procesului, nici poziția talerelor balanței, nici unde lovește cu sabia. Justiția nu este oarbă, ea este legată la ochi.“

Profesoara: “Ea nu vede, însă aude.“

“Ooops”, gândi studenta. Zise: “Ziceți “sabie”, dar sabia Justiței văd că este una cu două tăișuri, mare și grea… Adică un paloș. Paloșul se mânuiește cu două mâini, dar Justiția ține paloșul cu o singură mână!“ Și în gând: “…mână care nu pare să fie prea viguroasă, și mai e și îndreptată în jos.“

“Chiar dacă Justiția pare firavă, este foarte puternică! Asta vrea să ne spună artistul“, explică Profesoara.

“Aha, asta e explicația… Dar pot să vă întreb și despre carte? Văd o carte groasă…“

“Desigur! Cartea legilor! Justiția se bazează pe legi, ea nu face dreptate după capul ei, ci aduce la îndeplinire ceea ce este scris în legi”, apreciază Profesoara.

“Dar cartea legilor este sub piciorul stâng al Justiției, între picior și carte este un șarpe viu, atunci când zeița va ridica piciorul, ca să poată deschide cartea, șarpele va scăpa din strânsoare. Ce părere aveți?” se arată curioasă studenta.

“Draga mea, analizarea semnificațiilor trebuie făcută cu bună credință, fără să căutăm sensuri care sunt contrare interpretării oficiale. Interpretarea trebuie făcută așa cum se cuvine, nu așa cum ne vine nouă!”

“Aha…, atunci se explică, e clar! se arată înțelegătoare studenta. În gând: “Având în vedere că Justiția este îmbrăcată, chiar destul de frumos, de ce este desculță? Fiind desculță, e chiar imposibil să deschidă cartea, când ia piciorul de pe șarpe o sa fie mușcată imediat…”

“Vă mulțumesc foarte mult pentru explicații!” se lămurește studenta.

“Foarte bine că ai înțeles! Ne vedem la examen”, conchide Profesoara.

Și-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa.

Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti