Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Timișoara solicită lămuriri Curții Constituționale a României cu privire la aplicarea Deciziilor CCR nr. 297/2018 și 358/2022
10.08.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel Timișoara a apreciat că, în contextul celor două decizii pronunțate de Curtea Constituțională a României, termenul de prescripție generală a răspunderii penale ar fi împlinit,  pentru fapta reținută în sarcina inculpatului. Totuși, față de diversitatea opiniilor juridice referitoare la consecinţele acestor decizii pe planul angajării răspunderii penale şi a statului de drept, instanţa de apel a apreciat că se impune emiterea unei adrese către Curtea Constituțională având drept scop lămurirea întinderii aplicării celor două decizii (fără a avea în vedere efectele OUG nr. 71/2022), cu următorul conținut:
(i) dacă în lumina Deciziei Curții Constituționale nr. 297/2018 și Decizia Curții Constituționale nr. 358/2022, după data de 25.06.2018 (data publicării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 297/2018) şi până la data de 09.06.2022 (data publicării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2022), instituţia prescripţiei speciale reglementată de art. 155 Cod penal a mai fost în vigoare/aplicabilă; jurisprudenţa naţională constantă şi majoritară în intervalul 25.06.2018- 09.06.2022 care s-a raportat la paragraful 34 al Deciziei nr. 297/2018, fiind aptă să suplinească lacuna legislativă a art. 155 alin. 1 cod penal; (ii) dacă cele două decizii produc efectele unei legi penale mai favorabile cu consecinţa aplicării lor în toate cauzele ce nu au fost judecate definitiv până la data de 09.06.2022, indiferent de data săvârşirii faptei (pe vechiul sau noul cod penal); (iii) dacă cele două decizii produc efectele unei legi penale mai favorabile cu consecinţa aplicării lor în toate cauzele care au fost judecate definitiv după data de 25.06.2018, până la data de 09.06.2022, indiferent de data săvârşirii faptei (pe vechiul sau noul cod penal); cu consecinţa posibilităţii exercitării de către cei interesaţi a contestaţiei în anulare în condiţiile art. 426 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală”. (Curtea de Apel Timișoara, secția penală, Încheiere de ședință din data de 20 iunie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti