Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Veronica Dobozi: Implicarea femeilor în sistemul juridic din România este uimitoare


10.08.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Veronica Dobozi, STOICA & Asociații, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Veronica Dobozi: În primul rând, mulțumesc JURIDICE.ro pentru că mi-a facilitat încă o dată exprimarea publică, e un exercițiu plăcut, dar care mă și responsabilizează totodată. Ce mă definește ca profesionist? Am înțeles, după 24 de ani de carieră juridică, că sistemul judiciar necesită intermedierea între formele rigide ale procedurilor și dreptatea percepută de omul din stradă,de dincolo de ușile monumentale ale palatelor de justiție, iar acei intermediari sunt avocații. Prin urmare, încerc un exercițiu de empatie pentru fiecare client, pentru că este într-o situație vulnerabilă, poate cea mai vulnerabilă din viața sa, și știu că nu așteaptă doar să-i spun sec ce se poate face, uneori cuvintele de încurajare sunt mai importante decât toate strategiile. Firește, trebuie să ne ajutăm clienții și atunci vine partea de seriozitate profesională, când încerc să abordez lucrurile foarte obiectiv, la rece.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Veronica Dobozi: Implicarea femeilor în sistemul juridic din România este uimitoare, statistic vorbind este una dintre redutele conservatoare ale statului cucerită fără drept de apel de femei. Din punct de vedere al calității, nu cred că are importanță genul, ci persoana fiecărui jurist, iar aici pot spune că, în general, femeile sunt mai dedicate oricărei profesii juridice. Acesta e feelingul meu, cel puțin.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Veronica Dobozi: Societatea românească este încă o societate tradițională, patriarhală, poate nu se simte chiar atât de puternic în mediul urban, dar tradițiile sunt încă vii în noi, în fiecare, fie că vrem, fie că nu. Tocmai de aceea femeile tind să-și asume și rolul modern de profesioniste în diverse domenii moderne, dar și rolul tradițional. Un echilibru e posibil, desigur, dar ca la orice balanță, e nevoie de două brațe. În rest, depinde de șansa fiecăruia de a găsi în viață un partener care să-l/să o înțeleagă.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Veronica Dobozi: Nu cred că am putea vorbi de niciun fel de discriminare în mediul juridic actual împotriva femeilor, în țara noastră. Desigur, există profesii juridice diverse și unele sunt minoritare în cadrul sistemului, prin urmare și accesul la ele este mai dificil, dar nu văd nicio piedică în calea unei tinere determinate să reușească. Uneori, e nevoie de răbdare. De exemplu, pentru a avea succes în avocatura de penal, unde sunt implicați în special bărbații, trebuie să ai răbdare, rezistență și constanță. Dar nu există piedici în sensul unor discriminări.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Veronica Dobozi: Fie că este vorba despre femei jurist sau doar femei, societatea românească este întotdeauna mai aplecată spre a trage la răspundere o femeie, față de un bărbat. Cum spuneam, tradițiile… fetele trebuie să fie cuminți și băieții îndrăzneți, deci lor li se iartă mai multe!

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Veronica Dobozi: Am încercat să preiau lucruri bune de la toți mentorii mei, femei sau bărbați, așa încât nu ar fi drept să definesc o singură persoană ca model. Dar am admirat-o întotdeauna pe bunica mea, care nu mai este în viață demult, pentru calmul de a privi viața, oricât de grea, ca pe un dar.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Veronica Dobozi: Surprinzător, a fost o perioadă foarte bună din punct de vedere profesional. M-am adaptat consultațiilor și ședințelor on-line mult mai repede decât credeam, poate și pentru că am simțit că aceste aspecte vor face parte, într-un viitor nu foarte îndepărtat, dintr-un sistem judiciar modern. Încă nu suntem acolo, dar când grefierii vor fi înlocuiți de roboți, veți știi că ne apropiem.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Veronica Dobozi:: Întrucât știu că doamnele trebuie să muncească de două ori mai mult decât un bărbat ca să fie apreciate la justa lor valoare, le urez de două ori mai multă forță de muncă și mult succes în proiectele pe care și le-au asumat!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Veronica Dobozi: M-a onorat invitația dvs. și eu vă mulțumesc pentru oportunitate!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine! De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro