Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Efectuarea de operaţiuni neautorizate cu substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive. Prescripția răspunderii penale
12.08.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel Cluj a admis apelul formulat de parchet, a desfiinţat în întregime hotărârea primei instanțe şi a dispus încetarea procesului penal cu privire la infracţiunea de efectuare de operaţiuni neautorizate cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, având în vedere deciziile Curţii Constituţionale nr. 297/2018, respectiv, nr. 385/2022. În esență, Curtea a reținut faptul că niciun act efectuat în cadrul dosarului până la data de 25 iunie 2018, dată la care s-a publicat decizia nr. 297/2018, nu poate produce efecte întreruptive de prescripţie a răspunderii penale în baza unor prevederi legale care, încă de la intrarea sa în vigoare, a configurat o unică soluţie normativă neconstituţională, sancţionată ca atare, atât prin intermediul deciziei nr. 297/2018, cât şi al deciziei nr. 385/2022, aplicabile raporturilor juridice de conflict pendinte. Astfel, până la data de 30 mai 2022, data intrării în vigoare a OUG nr. 71/2022, în materie penală nu a funcţionat întreruperea cursului termenelor de prescripţie a răspunderii penale, situaţie juridică care va produce efecte în condiţiile legii penale mai favorabile în cauzele pendinte. (Curtea de Apel Cluj, secția penală și de minori, Decizia nr. 907 din 30 iunie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti