Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bacău. Evaziune fiscală. Prescripția răspunderii penale
19.08.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală ca urmare a prescrierii răspunderii penale, așa cum rezultă din interpretarea deciziilor CCR nr. 297/26.04.2018, prin care s-a stabilit că „soluția legislativă care prevede întreruperea cursului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză din cuprinsul dispozițiilor art. 155 alin. 1 din Codul penal, este neconstituțională”, respectiv, nr. 358/26.05.2022, prin care s-a constatat că „dispozițiile art. 155 alin. 1 din Codul penal sunt neconstituționale”, precum și faptul că decizia nr. 297/2018 este una simplă, de la publicarea căreia fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. În consecință, având în vedere că art. 155 alin. 1 din Codul penal în vigoare în această perioadă, nu includea vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, se va aplica termenul general de prescripție. În cauză fapta a fost săvârșită la data de 23 noiembrie 2013, iar termenul de prescripție s-a împlinit la data de 29 ianuarie 2022. (Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, decizia nr. 646 din 7 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti