Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bacău. Înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prescripția răspunderii penale
26.08.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel Bacău a dispus încetarea procesului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a apreciat ca nefiind necesară repunerea cauzei pe rol pentru punerea în discuție a aplicării deciziilor CCR nr. 297/26 aprilie 2018, respectiv, 358/26 mai 2022. Astfel, prin decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018 s-a stabilit că soluția legislativă care prevede că întreruperea cursului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză din cuprinsul dispozițiilor art. 155 alin. 1 din C.pen., este neconstituțională. Prin decizia nr. 358/26 mai 2022, s-a constatat că dispozițiile art. 155 alin. 1 C.pen. sunt neconstituționale. Această din urmă decizie a statuat practic că în perioada aprilie 2018 și până la apariția OUG 71/30.05.2022 Codul penal român nu a prevăzut vreun caz de întrerupere a prescripției. În consecință, cum aplicarea legii penale mai favorabile în timpul judecății se face, potrivit art. 5 alin. 2 din C.pen. și în cazul actelor normative declarate neconstituționale, Curtea apreciază că dispozițiile art. 155 alin. 1 din C.pen. în vigoare în această perioadă, ce nu includea vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, reprezintă lege penală mai favorabilă. Ca urmare prescripția specială nu operează, iar prescripția răspunderii penale intervine la împlinirea termenului general de prescripție prev. de art. 154 C.pen. (Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, decizia nr. 659 din 12 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti